Top 10 – falsuri si fraude comise in numele stiintei

07 05. 2008, 11:33

5. Mostenirea Lamarckian

Dupa multiple incercari,  Kammerer si-a anuntat in final victoria, castigand aprecierea colegilor sai. Pana in 1926, cand Dr. G. K. Noble a studiat aceste broaste si a observat ca tesutul era colorat cu cerneala neagra, care fusese injectata in acea zona. Odata frauda dezvaluita, Kammerer a fost umilit, insistand asupra faptului ca nu are cunostinta asupra modului in care cerneala a ajuns acolo, aruncand vina pe una dintre asistentele sale. Doar cateva zile mai tarziu, Kammerer s-a sinucis.
4. Viata inteligenta de pe Luna

In continuare, cititorul captivat putea afla despre vastele paduri, ape, piramide sau minunate campii, populate de turme de bizoni si de unicorni albastri. Desigur ca acest lung sir de articole nu era decat o farsa foarte bine elaborata. Herschel nu numai ca nu descoperise viata pe Luna, dar nici nu infaptuise vreuna dintre descoperirile care ii erau acrediate in ziar. Mai mult decat atat, se pare ca nici macar acesta nu era la curent cu observatiile pe care le efectuase. Chiar si asa, ziarul a continuat sa publice aceste articole pana cand publicul s-a trezit la realitate si si-a pierdut interesul pentru aceste povesti stiintifico-fantastice.
3. Tribul Tasaday

Cand Marcos a fost inlaturat de la putere in 1986,  doi jurnalisti au vizitat insula si au aflat cu stupoare ca asa-zisii salbatici traiau in case, faceau schimburi comerciale cu fermierii locali, purtau blugi si tricouri si vorbeau un dialect local modern. Membrii Tasaday au explicat ca si-au parasit casele in favoarea pesterilor si s-au comportat ca niste oameni din Epoca de piatra ca urmare a presiunilor ministrului Elizade. Acesta a fugit din tara in 1893, avand asupra sa cateva milioane de dolari pe care ii furase de la fundatia infiintata pentru protejarea tribului Tasaday.
2. Descoperirile lui Schinichi Fujimura

1.Omul din Piltdown

Faima si banii sunt doar doua dintre atributele pe care oamenii de stiinta care fac descoperiri uimitoare si le insusesc. In timp ce pentru majoritatea, beneficiile culturale si materiale reprezinta un impuls pozitiv pentru cercetare, pentru altii au fost motive care au generat abuzuri de natura stiintifica.

Sursa: The List Universe
10. Jan Hendrik Schon

9. Gigantul din Cardiff

8. Afacerea Sokal

7. Pietrele mincinoase

6. Masina in perpetua miscare

Citeste continuarea in pagina a 2a