Home » Știință » 20.000 de leghe sub mari

20.000 de leghe sub mari

Publicat: 21.05.2007
"Marea este un desert nemarginit, in care omul nu este niciodata singur, caci viata freamata in jurul lui. Marea este purtatoarea unei vieti nemaivazute si minunate; este miscare si dragoste, este infinitul viu." (Jules Verne)

Celor care nu se multumesc cu senzatiile pe care  le traiesc cat timp au pamantul sub picioare, Dumnezeu le-a dat cosmosul si universul subacvatic. Fie ca aleg desprinderea de uscat pentru a demonstra diverse ipoteze privitoare la aparitia vietii, fie pentru a cauta comori pierdute sau, pur si simplu, pentru a-si spori adrenalina, nenumarati temerari si aventurieri au descoperit, de-a lungul timpului, lumi necunoscute „pamantenilor“. Nici una dintre aceste lumi nu s-a lasat cucerita cu usurinta, adancurile rezervandu-le surprize chiar si celor initiati.  Mare parte dintre raspunsurile pe care omenirea le asteapta cu ardoare sunt acoperite de ape. Cu putin timp in urma, o echipa de cercetatori canadieni si cubanezi a descoperit, pe fundul Marii Caraibelor, structuri regulate din piatra a caror compozitie este total diferita de cea a rocilor formate in apa. Specialistii au stabilit ca aceste pietre au facut candva parte din niste constructii megalitice in forma de piramida, mult mai inalte si mai vechi decat cele egiptene. Cat despre civilizatia care le-a ridicat, oamenii de stiinta nu ne pot spune mai nimic pana in acest moment – doar ca s-ar putea ca misteriosii constructori sa fi fost stramosii egiptenilor. 

Potrivit celebrului fizician Stephen Hawking, intreaga istorie este simultan prezenta in fiecare coltisor al Universului si in fiecare dintre noi. Adevaruri considerate ieri imuabile sunt vehement contestate astazi, dupa cum multe adevaruri afirmate azi vor rezista numai pana cand tehnologia ii va permite omului sa sape si mai adanc in necunoscut. Mare parte a istoriei omenirii asteapta sa fie redescoperita in mediul acvatic, in oceanul planetar din care s-a zamislit viata. Asa cum dezvaluia Jules Verne in 20.000 de leghe sub mari, prin intermediul aventurilor fabuloase ale capitanului Nemo, sub ape se gasesc lumi nemaipomenite, unde coordonatele si legile care guverneaza uscatul nu mai au nici o valoare, unde realul se topeste in fantastic si singurul reper autentic ramane sentimentul incomparabil al descoperirii. Vara trecuta, am „gustat“ pentru prima oara din placerile scuba diving-ului. Nu am rezistat mult in cealalta dimensiune, dar micul fragment pe care i l-am descifrat m-a vrajit pentru totdeauna.

Foto: Guliver, Photoland

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase