Prima pagină Stiinta

Medicul electronic

Redactia Descopera.ro | 07.10.2007 | ● Vizualizări: 175

Folosirea sistemelor de telecomunicatie in serviciul disciplinei lui Hipocrat a dus la aparitia unui vindecator neconventional, dar deosebit de eficient. Mihai Musatoiu ne spune totul despre...

Cu opt decenii in urma, in anul 1924, pe coperta revistei americane Radio News a aparut fotografia unui pacient care vorbea de pe patul sau de spital, prin intermediul unui transmitator electronic, cu un medic aflat intr-o alta locatie. Aceasta fotografie s-a dovedit aproape profetica, anticipand aparitia telemedicinei. Ulterior, telemedicina si-a castigat un loc de invidiat in lumea medi­cala, devenind una dintre ramurile cu cea mai rapida dezvoltare.

Pe scurt, este vorba de transferul la distanta al informatiilor cu caracter medical, incluzand aici sunete, imagini video si fotografii la rezolutie inalta. Tehnologiile de comunicatie variaza de la obisnuitele linii telefonice la satelit, iar posibilele aplicatii – de la simpla convorbire telefonica intre pacient si medicul sau, la chirurgia efectuata de roboti comandati de la distanta. In chip remarcabil, telemedicina nu a ramas un fenomen izolat, rezervat doar societatilor dezvoltate, ci a ajuns in mai toate colturile lumii, de la cele mai sarace clinici indiene, la cele mai indepartate adaposturi din Alaska.

Telemedicina la domiciliu
» Avand in vedere tendinta accentuata de imbatranire a populatiei din Marea Britanie, „ingrijirea la distanta“ a intrat pe lista de prioritati a sistemului de asistenta medicala din aceasta tara. In ianuarie 2003, la Belfast, in Irlanda de Nord, a fost pusa in practica o initiativa temerara: pacientii aflati inca in conva­les­cen­ta au fost incurajati sa renunte la asistentele medicale care ii ingrijeau la domiciliu. In acest scop, au fost construite locatii speciale, unde bolnavii erau ingrijiti in functie de starea si necesitatile fiecaruia.

Pe langa obisnuitele facilitati pentru persoanele cu handicap, fiecare pacient avea un televizor special, dotat cu o conexiune de mare viteza la internet, in scopul comunicarii la distanta cu medicii. Telemedicina este bine reprezentata si in Statele Unite. Dispozitive specifice monitorizeaza temperatura bolnavului, pulsul, presiunea sangelui, dupa care datele sunt transmise la centru prin intermediul unui echipament de comunicatie ambidirectional, care permite inclusiv vizualizarea dozei de insulina dintr-o seringa inainte de injectare.

Rolul tehnologiei poate merge pana acolo incat aceasta sa inceapa sa aduca cu un soi de Big Brother – un computer-asistent, dotat cu un sintetizator de voce, care le cere pacientilor sa se autoexamineze sau sa-si ia medicamentele la o anumita ora. Daca subiectii nu raspund la indemnuri, computerul mareste volumul si repeta solicitarea pe un ton din ce in ce mai ridicat: „Scuzati-ma! Scuzati-ma!“ Daca tot nu primeste raspuns, computerul o alerteaza pe infirmiera bolnavului.

Tratament anticancer la distanta
»Telemedicina vine si in sprijinul bolnavilor care traiesc in zone izolate. De pilda, intr-o regiune rurala din Kansas, SUA, singurul contact al oamenilor cu civilizatia este un avion, care ii poate vizita insa numai in conditii meteorologice favorabile. Pacientii sunt invitati o data pe saptamana la clinica amenajata ad-hoc in orasul cel mai apropiat, de catre Departamentul de Oncologie al Universitatii din Kansas. Acolo, bolnavul se asaza in fata unui monitor si a unei camere video si este pus in direct cu un specialist aflat la sute de kilometri departare.

Clinica e dotata cu aparatura medicala adecvata: un stetoscop modificat, care transmite la distanta bataile inimii si sunetele respiratorii ale pacientului, un dispozitiv cu ultrasunete care produce o ecocardiograma (grafic ce reda activitatea inimii) si o camera capabila sa zoom-eze foarte aproape de pielea pacientului, pentru a surprinde eventuale modificari ale anatomiei acesteia sau anomalii vizibile. Fiecare sesiune de examinare poate fi inregistrata digital, astfel incat medicii sa aiba acces la informatii ori de cate ori au nevoie de ele.

Chirurgii oftalmologi „vad“ beneficii clare
»Oftalmologia, ca si dermatologia, se numara printre cele mai avansate domenii in privinta dezvoltarii de aplicatii in telemedicina. Inca inainte de aparitia acesteia din urma, oftalmologii lucrau deja cu echipamente de examinare sofisticate, capabile sa capteze si sa stocheze pe termen lung imagini ale ochiului in forma digitala. Astfel, s-a dovedit relativ usor ca tehnologiilor respective sa li se ataseze echipamente de transmisie a informatiilor la distanta.

Videoconferinta alina afectiunile psihice
»„Nimeni nu este mai izolat decat cel care sufera de o afectiune psihica“, spune Stephen Herron, un terapeut irlandez din Ulster. Telemedicina le este de folos atat oamenilor izolati din punct de vedere geografic, cat si persoanelor care se simt izolate din punct de vedere social si mental. Studiile au demonstrat ca telemedicina poate fi folosita pentru a trata atacurile de panica, fobiile, anxietatea si depresia. S-a constatat ca pacientii implicati intr-un grup de terapie ale carui intalniri au loc pe internet au resimtit imbunatatiri ale starii lor de sanatate mai mari decat in cazul persoanelor care s-au tratat singure, folosind manuale cu recomandari pentru asemenea situatii. Totodata, pacientii cu depresie moderata care au fost tratati, prin intermediul computerului, de catre un specialist aflat intr-o alta locatie s-au simtit cel putin la fel de bine ca si cei ingrijiti prin terapie „fata in fata“.

Priveste in ecran! Te voi hipnotiza
»Pacientii aleg mai degraba sa fie hipnotizati prin intermediul unei conexiuni oferite de computer, decat sa ia parte la o sedinta de consultare directa – aceasta este concluzia unui studiu despre telehipnoza realizat de un grup de psihologi scotieni. Susan Simpson, psiholog la un spital din Aberdeen, a folosit o conexiune de tip videoconferinta pentru a hipnotiza un grup de pacienti care sufereau de afectiuni precum depresii, fobii sau insomnie. Subiectii au inceput prin a o urmari pe terapeuta pe un monitor, in timp ce aceasta initia o serie de exercitii de relaxare. Ulterior, ea a continuat sedinta cu fiecare pacient in parte, aratandu-i anumite imagini care aveau legatura cu afectiunea lui si transmitandu-i o serie de mesaje ce aveau drept scop cresterea increderii in sine. La incheierea sedintei, majoritatea pacientilor au afirmat ca sistemul de telehipnoza li s-a parut „mult mai putin intimidant“ decat consultatia prin contact direct cu terapeutul.

FACTS


Pacienti virtuali
Telemedicina a dus la un ade­va­rat boom in ceea ce priveste apa­ritia unor noi me­to­de de instruire a studentilor. In SUA si in UE, multe seminarii de medicina sunt transmise la distanta. De asemenea, studentii se pot conecta usor la centre de prega­tire, institute si laboratoare din intreaga lume. Una dintre primele aplicatii ale instruirii medica­le la distanta a fost transmiterea catre studenti a imaginii unui „om virtual“. Studentii au putut examina astfel imaginea 3D a unei persoane – un infractor care a acceptat ca, inainte de a fi executat, corpul sa-i fie reprodus digital de catre un computer.

Scurt istoric al telemedicinei
1900-1910
In 1900, telefonul devine pri­mul aparat folosit in tele­me­di­cina mo­derna. Anterior, in tim­pul Razboiului Civil din Sta­tele Unite, prin interme­diul tele­grafului, medicii de pe front luau legatura cu spe­cialistii ramasi in orase, pen­­­tru infor­ma­tii si su­gestii. In 1906, medicii incear­ca sa transmita datele inregistra­te de electrocardio­grame prin telefon, dar nu reu­sesc sa obtina sunete suficient de clare.

1910-1930
In timpul primului Razboi Mon­dial, germanii folosesc pentru prima data un sistem de comu­nicatii radio dedicat teleme­di­cinei. Incepand cu anii ‘20, acest sistem este imple­mentat pe mai toate vapoarele vremii: radioul este folosit pen­tru con­tac­­tarea medicilor aflati la mal.

1930-1960
In anii ‘50, cativa specialisti din Montreal creeaza un sistem functional de teleradiologie. In 1959, specialisti de la Universi­tatea din Nebraska, SUA, pun la punct un sistem de televiziune interactiva pentru receptionarea si transmiterea la distanta a informatiilor rezultate din examinarile neurologice ale pacientilor.

1960-1990
In anii ‘60, NASA realizeaza un sistem prin intermediul caruia astronautilor aflati in spatiu li se ofera asisten­ta medicala. In plus, in 1972, agentia spatiala amer­i­ca­na inaugureaza pro­gra­mul STARPAHC, o retea de sate­li­ti­ telemedicali prin in­termediul carora se ofera asistenta medicala gratuita comu­nitatilor izolate de pe intregul glob.

1990-2000
In 2000, pe mapamond au fost efectuate lunar peste 10.000.000 de consultatii prin webcam, via internet. Totodata, conform ultimelor estimari, in 2005, in lume exista 230 de tele­viziuni interactive dedicate teleme­dicinei, dintre care 135 emit in SUA.