Home » D:News » O auroră boreală a fost surprinsă pentru prima dată în afara Sistemului Solar – FOTO

O auroră boreală a fost surprinsă pentru prima dată în afara Sistemului Solar – FOTO

Publicat: 30.07.2015
O auroră boreală a fost observată pentru prima dată în istorie în afara Sistemului Solar, în jurul unei stele din clasa piticelor cenuşii, informează bbc.com.

Astronomii dintr-o echipă internaţională au detectat acel fenomen luminos în jurul unei pitice cenuşii, aflată la o distanţă de 18 ani-lumină în constelaţia Lirei.

Ei spun că acele raze luminoase arătau ca aurorele boreale de pe Terra, însă erau în realitate de un milion de ori mai strălucitoare şi aveau o nuanţă mai degrabă roşiatică decât verzuie.

Studiul lor a fost publicat în revista Nature.

Stuart Littlefair, astronom la Universitatea Sheffield, a spus: „Este pentru prima dată când putem să confirmăm că am văzut aurore în jurul unor pitice cenunşii”.

Aurorele boreale sunt unele dintre cele mai spectaculoase fenomene luminoase de pe Terra. Astfel de străluciri luminoase pot să apară în jurul tuturor planetelor din Sistemul Solar.

Fenomenul se produce atunci când particulele cu sarcină electrică provenind din Soare interacţionează cu atmosfera corpurilor cereşti.

Însă acea pitică cenuşie, un corp ceresc care este prea mic pentru a fi devenit o stea, dar prea masiv pentru a fi o planetă, se află mult mai departe de Terra.

Denumită LSR J1835, steaua a fost observată cu ajutorul radiotelescopului Very Large Array şi a telescoapelor optice Hale şi Keck.

Aurora boreală de pe acea stea are ca nuanţă dominantă roşul, deoarece particulele încărcate electric interacţionează în principal cu hidrogenul din atmosfera stelei. Pe Terra, strălucirea verzuie a aurorelor boreale apare în momentul în care electronii de la Soare se lovesc de atomii de oxigen din atmosfera planetei noastre.

Savanţii încearcă să determine modul în care acele lumini au fost generate.

Pitica cenuşie LSR J1835 este un fel de stea stinsă şi nu are nicio o altă stea în apropiere – aşa cum este cazul Soarelui – care să o lovească cu particule încărcate electric.

„Este posibil ca materia să fie desprinsă de la suprafaţa piticei cenuşii pentru a produce propriii electroni”, a spus profesorul Littlefair.

„O altă teorie afirmă că o planetă încă nedescoperită sau un satelit natural al piticei cenuşii ejectează materie în spaţiu, iar aceasta luminează steaua respectivă”, a adăugat acelaşi specialist.

Unele dintre aurorele boreale de pe Jupiter sunt produse în acest fel, atunci când particulele încărcate electric sunt emise în realitate de vulcanii de pe Io, unul dintre sateliţii naturali ai acestei planete.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase