Home » Timp Liber » Carte (Noiembrie)

Carte (Noiembrie)

Carte (Noiembrie)
Publicat: 09.11.2007
www.descopera.ro recomanda: Animale, Kombinat, Misterul regelui, Experimentul Philadelphia, O istorie a romanilor.

Animale  Ghid vizual complet al lumii salbatice
Editura RAO, 164,99 lei
Credem ca mai mult, mai bine si mai colorat decat acest album nu poate vorbi despre animale decat o uriasa gradina zoologica.
De la cele mai mari mamifere la cele mai mici nevertebrate, enciclopedia Dorling Kindersley editata de RAO catalogheaza fiecare familie importanta si face profilul a peste 2.000 de specii de animale salbatice. Fotografiile spectaculoase, hartile si simbolurile care infatiseaza distributii geo­grafice si habitate, informatiile despre caracteristicile morfologice si obiceiurile de viata insumeaza o baza de date inestimabila. O lectura de referinta pentru toate vârstele. „O carte care, pur si simplu, iti taie respiratia.“ Chiar daca aceasta ultima consideratie ii apartine editorului, ea nu contine nici o exagerare si ne face sa afirmam, in plus, ca este, probabil, cea mai izbutita tiparitura, sub raport vizual, aparuta pana acum la noi. Volumul se deschide cu o examinare a motivelor majore ale evolutiei, a anato­miei animale, a ciclurilor de viata si enumereaza cele mai importante principii de clasificare a regnului. Urmeaza un studiu asupra habitatelor lumii, ce scoate in evidenta modalitatile prin care animalele s-au adaptat fiecarui mediu, dar si amenintarile la adresa faunei si florei. Corpul propriu-zis al cartii este constituit dintr-un catalog adus la zi al animalelor, care abordeaza detaliat fiecare grup major, oferind profiluri complete pentru speciile individuale.
La realizarea volumului a participat o echipa inter­na­tionala alcatuita din peste 70 de biologi, zoologi si specialisti in istorie naturala.

Kombinat
Igloo Media, 69,99 lei

Volumul reuseste performanta de a descrie sinistrele ramasite pamantesti ale unor colosi industriali ceau­sisti, trezind in acelasi timp fiori estetici. El este o socanta antologie de fotografii care surprind resturi arhitectonice mizerabile ale unor combinate cladite cu „sudoarea poporului“ in vremea comunis­mului. Abandonate dupa 1990, ele au adaugat chipului lor deja oribil din nastere semnele degradarii, ale maladiei si ale parasirii. Ale unei parasiri totale, pentru ca au fost abandonate de catre oameni, dar si golite de orice semnificatie pozitiva. Stau in buza oraselor, in coasta mahalalelor sau in mijlocul campurilor, precum scheletele unor monstri, sabotand peisajul, exhaland duhori letale, impiedicand viata sa curga normal, luand abuziv locul ierbii, al copacilor sau al locuintelor.

Misterul regelui – Stephen King
Editura Nemira, 21,90 lei

In seria operelor lui Stephen King editate de Nemira, inca o carte kingsize, dar dedicata unui subiect care nu-i poate inspaimanta decat pe scriitori: „despre scris“. Sa-l lasam pe maestrul thrillerului negru sa vorbeasca: „Ceea ce urmeaza e tot ce stiu despre cum sa scrii fictiune de calitate. Daca vreti sa fiti scriitori, trebuie sa faceti doua lucruri mai presus de orice: sa cititi mult si sa scrieti mult. Nu exista nici o cale ocolitoare, cum nu exista nici o scurtatura.“

Experimentul Philadelphia – Brad Steiger
Pro Editura si Tipografie, 27 lei

In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, in ambele tabere beligerante au avut loc experiente pentru punerea la punct a unor noi arme.  Cea mai ciudata dintre acestea a fost testata in arsenalul de la Philadelphia. Primele zvonuri despre experienta top secret s-au raspandit in anii ’50. US Navy a dezmintit imediat dar, mai tarziu, cateva anchete par sa fi aratat ca un fenomen foarte straniu s-a produs in 1943 in largul coastelor ameri­cane: testul de invizi­bilitate realizat cu nava USS Eldridge (sau DE 173), care avea echipaj la bord.
Nava a disparut de la cheiul din Philadelphia, parasind continuumul spatiu-timp si intrand in hiperspatiu vreme de patru ore. Ea a reaparut la baza Marinei din Norfolk (Virginia), la mai bine de 640 km distanta, ca sa revina apoi la Brotherly Love, unde fusese amarata.

O istorie a romanilor – Ion Bulei
Editura Meronia, 28 lei

In Cuvantul inainte la acest volum, istoricul Ion Bulei ne pune in garda asupra greutatii de a scrie sinteze si isi cere scuze pentru incercarea de a o face. O dovada de modestie, fara indoiala, pentru ca autorul se gaseste la a patra editie cu aceasta carte a sa, cu traduceri in engleza, franceza, germana si italiana (aceasta din urma a fost publicata in Italia de catre Edizioni dell’Orso).
S-a bucurat de succes aceasta carte pentru ca era mai restrânsa ca numar de pagini decât altele aparute in ultimii ani? Fara indoiala ca argumentele au fost altele. Discursul in care a scris volumul Ion Bulei e unul clasic si arata cum se transforma o populatie din spatiul danubiano-pontic in popor si apoi in natiune.
Autorul nu se lasa sedus de provocarile contemporane la adresa natiunii, chiar daca, desigur, le are in vedere. Stie ca un popor mijlociu sau mic al Europei n-are nici o sansa sa se individualizeze decât daca e capabil sa se evidentieze prin fapte de istorie proprie. Prin aceasta nu inceteaza a fi un popor cu vocatie euro­pea­na. Dimpotriva, isi demon-strea­za doar capaci­tatea de a contribui la ceea ce numim civilizatie europeana. Istoria romanilor, ne spune Ion Bulei, este o criza conti­nua de identitate, este o istorie de frontiere, o nevoie permanenta de interiorizare, de indreptare „spre sine“.
Foarte convingatoare si bine articulate istoriografic sunt paginile despre natiunea româna, respectiv cele dedicate ultimelor doua secole de istorie.
Cartea lui Ion Bulei este si un foarte bun instrument de lucru. Din cele 300 de pagini, o suta sunt dedicate listelor de domnitori, sefi de stat, ministri ai domeniilor importante si unei bogate  bibliografii.
Anexele sunt realizate de cunoscuti istorici si ofera o garantie in plus de seriozitate profesionala pentru demersul intreprins de Ion Bulei.

foto: Cristina Nichitus

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase