Home » Timp Liber » Povesti ale domnilor din Bucuresti

Povesti ale domnilor din Bucuresti

Povesti ale domnilor din Bucuresti
Publicat: 29.06.2009
Candva, Nichifor Crainic identifica radacinile nostalgiei in dorul oamenilor dupa paradis, un dor menit insa sa ramana neostoit, caci usile paradisului sunt inchise acum din pricina nechibzuintei stramosilor oamenilor.

Autor: Victoria Dragu Dimitriu
Editura: Vremea

Astazi au mai ramas doar povestile despre paradis, care potolesc intrucatva aleanul mistuitor. Asa sunt si oamenii din cartea Victoriei Dragu Dimitriu. Sunt nostalgici dupa Bucurestiul copilariei lor, un oras paradiziac, calm si patriarhal. Acest Bucuresti, atat de diferit de cel contemporan, traieste inca in povestile locuitorilor lui, care l-au cunoscut intr-o vreme in care purta hainele croitorilor parizieni, se plimba prin Parcul Kiseleff si-i placeau cursele de la Hipodrom.
De fapt, asta este povestea oricarui oras. El traieste in reprezentarile, intamplarile si istorisirile despre el. Ratacirea ori diluarea acestora atrage pierderea de sine a orasului. Dar chiar asa imputinate, orasele se inveselesc atunci cand le cade in mana o carte despre povestile, casele si strazile lor. La inceput sunt cam stanjenite. Au cam uitat pe unde mai sunt acestea, caci va spuneam, orasele afla astazi despre ele mai ales din povestile locuitorilor lor despre ele. Dar rasfoind astfel de carti bresele identitare ale oraselor se astupa. Invitand Bucurestiul sa colinde locurile pe care le indragea odinioara, Victoria Dragu Dimitriu scutura de colb chipurile vechi ale orasului, conservate in arhitectura vremii si in amintirile oamenilor.

Citeste continuarea pe bookblog.ro

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase