Acorduri de opera pe Lacul Saimaa

Publicat: 01.08.2007
La apus, zidurile masive ale castelului Olavinlinna se lumineaza feeric, iar portile medievale se deschis iubitorilor de opera invitandu-i in auditorium-ul din curte. Acest ritual incepe in fiecare seara, pe toata durata lunii iulie.

Astazi, festivalul aduna aproximativ 60 000 de vizitatori din care 10 %, vin dinafara tarii si indeplineste astfel visul de un secol al faimoasei soprane. Anul acesta, festivalul implineste 40 de ani si sarbatoarea coincide cu aniversarea a 90 de ani de la cucerirea independentei de catre Finlanda.

Pentru a marca ambele sarbatori, o noua opera a lui Olli Kortekangas pe tema istoriei recente a tarii, va fi prezentata in premiera. Denumita „Isan tytto” (Fata tatei), isi poarta personajele prin schimbarile si conflictele societatii din secolul al 20 – lea, reflectand dezvoltarea tarii. „Fata tatei” este cea de-a noua opera ce isi are premiera la Festivalul de la Savonlinna.

Pe scena din castel, vor mai fi prezentate Carmen al lui Bizet si Lucia di Lammermoor a lui Donisseti, iar dupa un turneu in toata lumea Macbeth al lui Verdi se intoarce in Savonlinna, unde a fost pusa in scena prima data in 2001.

In ultimii 20 de ani, s-a format o traditie a festivalului: in fiecare an o companie din alta tara isi prezinta o opera. Anul acesta este randul Baletului Bolshoi din Moscova, care vor interpreta „Boris Godunov” de Modest Mussorgsky si „Copiii lui Rosenthal” al lui Leonid Desyanikov – o premiera dupa 30 de ani cu un succes imens in Rusia.

Tot in cadrul festivalului vor fi prezentate doua opere pentru copii, fiecare bazata pe povesti de Mauri Kunnas, cel mai apreciat scriitor de povesti pentru copii din Finlanda. Una dintre opere, „Koirien Kalevala” (Cainele Kalevala) se intoarce in Savonlinna dupa ce si-a avut premiera aici in 2004. Opera se adreseaza intregii familii si prezinta eroii finlandezi intr-o forma inedita… canina.

Cea de-a doua opera este „Hui kauhistus” (O noapte infricosatoare) de Jukka Linkola care se intoarce dupa numai un an de la premiera. O poveste cu fantome, vampiri si alte creaturi ale noptii, care vorbeste despre curajul in intampinarea greutatilor. Cele doua capodopere sunt prezentate pe scena Salii Savonlinna, la cativa kilometri de Olavinlinna.

In ultima zi a festivalului este programata o „serata finlandeza” in cafenelele si restaurantele orasului luminand si celebrand scurta dar savuroasa vara finlandeza.

 


Nasterea Festivalului de Opera Savonlinna este strans legata de formarea identitatii finlandeze de la inceputul secolului al 20-lea. Castelul de pe insula de granit, a fost pentru prima data gazda unui concert al deja celebrei soprane Aino Ackte in 1907, cand aceasta a si observat potentialul cultural al castelului Olavinlinna construit in 1475.

De atunci, a trecut putin timp – pana in 1912, mai exact – cand a fost organizat primul festival de opera in curtea castelului Olavinlinna. Initiativa a fost una indrazneata cu atat mai mult cu cat, in acea vreme, tara era sub suzeranitate rusa, iar in festival au cantat un intreg cvartet de opera pur finlandeza.

Aino Ackte a reusit sa organizeze cinci astfel de festivaluri, iar singura partitura non-finlandeza care a rasunat intre zidurile medievale a fost cea a compozitorului Gounod – Faust, avand-o ca voce principala chiar pe Ackte.

Festivalurile au fost sustinute pana la inceputul Celui de-al Doilea Razboi Mondial si s-au oprit dupa acesta din cauza crizei economice. Chiar si asa insa, Festivalul isi crease un nume si mai ales l-a pastrat de-a lungul vremurilor, pentru ca in 1967 sa revina cu opera lui Beethoven, Fidelio – un real succes.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase