Home » Timp Liber » Carte (mai)

Carte (mai)

Carte (mai)
Publicat: 02.05.2007
Descopera.ro recomanda: Dosarul Hitler Henrik Eberle, Aer si apa Minerale si roci, Piatra sculptata, Dictionar de proverbe englez-roman, Europa mea

Dosarul Hitler Henrik Eberle, Matthias Uhl Editura Meditatii, 49 lei

Asa cum exista carti bibliofile, cu tiraje minuscule, menite sa alimenteze pofta de singularitate si vanitatile colectionarilor indarjiti, dar abstracti, anonimi, exista si volume scrise special pentru uzul unui singur cititor, cu nume cunoscut. In cazul nostru nu este vorba despre tipul de carte ad usum delphini, adica despre un spatiu livresc cu adorabile exercitii de cenzura in scopuri didactice, ci, dimpotriva, despre un volum cu dezvaluiri scrise cu sange si vorbind despre sange, un volum destinat luminarii unui tiran cu povete extrase din viata altui tiran. Desi acum, la inceputul mileniului III, pare greu de crezut ca se mai pot ivi noi documente esentiale privind cel de-al doilea Razboi Mondial si personajele sale cen­trale, iata cum o carte-eve­niment, Dosarul Hitler, izbuteste aceasta performanta, scotand din praful arhivelor o suita incredibila de dezvaluiri referitoare la viata intima a Führerului. Despre ce este vorba? Despre un dosar secret care a avut initial un singur cititor, Iosif Visarionovici Stalin, si care, apoi, a disparut fara urma in rafturile ferecate cu o mie de lacate ale NKVD-ului. Obsedat de figura lui Hitler si neavand deplina incredere in vestea sinuciderii acestuia, dictatorul sovietic a dispus gasirea si arestarea supravietuitorilor din anturajul conducatorului nazist, pentru a afla adevarul din gura lor. Serviciile secrete au reusit, in acest sens, arestarea lui Otto Gunsche si a lui Heinz Linge, aghiotanti ai sefului regimului national-socialist. Din numeroasele interogatorii la care au fost supusi, consemnate in protocoale de ancheta, s-au inchegat paginile acestei carti, un document unic apartinand unor martori oculari ai ultimelor zile ale lui Hitler, un text cu un inalt grad de autenticitate, care ingaduie formarea unei imagini uimitoare in legatura cu felul in care functiona statul nazist.

Aer si apa Minerale si roci Editura RAO, 29,99 lei/ex

Colectia in care apar cele doua volume, Ce si cum,  si-a cladit deja o reputatie solida in randul titlurilor pe care Editura RAO le-a destinat juniorilor. Accesibile in limbaj, cu un agreabil format de album (numar redus de pagini – circa 50, lesne de manuit) si beneficiind de un mare numar de ilustratii si scheme color, volumele raspund, prin texte si imagini, unei impresionante suite de intrebari, din care spicuim: A existat dintotdeauna aer pe Pamant? Exista viata fara aer si apa? Are aerul greutate? Cum beau copacii? Exista si aer lichid? Cat de sus poate zbura un balon? (din cel dintai volum). Sau: Ce sunt cristalele? Ce se intele­ge prin clivaj? Cum se formeaza topiturile de roci? Ce se intampla cand erupe un vul­can? Cum se formeaza carbunele? Ce sunt sisturile? (din al doilea).

Piatra sculptata Guillaume Prévost Editura Corint, 32,50 lei

Prim volum dintr-o suita intitulata Cartea timpului, Piatra sculptata povesteste excursiile prin timp ale lui Sam, un tanar in varsta de 15 ani. Constatand disparitia fara urme a tatalui sau, acesta incepe sa scotoceasca prin casa ca sa dea de un fir calauzitor. Cu acest prilej gaseste o piatra bizara, pe care este gravat un soare, cu un amplasament circu­lar central, si o moneda gaurita. In­tro­­du­cand moneda in lacasul central, Sam se trezeste proiectat in Evul Me­diu, pe insula Iona, un spatiu locuit de o societate de calugari. Chiar acum, insula este atacata de vikingi. Din fericire, Sam gaseste o alta mone­da, care il ajuta sa evadeze din tragicul conflict. De aceasta data ajunge la Verdun, in anul de gratie 1916, iar apoi aterizeaza in Egiptul antic. Spre sfarsitul cartii, luam cunostinta de misterioasa prezenta a unei inscriptii de pe vremea lui Vlad Tepes.

Dictionar de proverbe englez-roman Virgil Lefter Editura Lucman, 27 lei

Lucrarea lui Virgil Lefter reuneste un numar de aproape 5.000 de proverbe, reprezentând fondul de baza al literaturii paremiologice engleze. Fiecare proverb este insotit de traducere, de un proverb românesc echivalent, precum si de trimiteri la marii scriitori englezi care au folosit in opera lor paremii. In plus, dictionarul are trimiteri la piesele lui Shakespeare unde apar aceste proverbe. Lucrarea se adreseaza unei largi categorii de cititori, in general tuturor celor ce doresc sa invete sau sa-si perfectioneze cunostintele de limba engleza.

Europa mea (6 volume) Editura Tritonic, 108 lei

Preocupata de viitor nu doar prin editarea unor (remarcabile) volume de science fiction, Editura Tritonic a initiat, iata, seria de volume Europa mea, care se straduieste sa puna la dispozitia romanilor cunostintele ce le vor fi necesare pentru a intelege si a trai, confortabil, in Uniunea Europeana. Subintitulate, ironic, Ghiduri de supravietuire in UE, aceste 6 volume se constituie intr-un proiect care vizeaza adaptarea informatiilor despre institutiile europene la nevoile si intrebarile concrete, la viata de zi cu zi a cetateanului roman, nou-intrat pe poarta UE. Drept urmare, volumele pun o lumina blajina si prietenoasa asupra acquis-ului comunitar aplicat unor probleme deloc generale si deloc prozaice, ajutandu-ne sa intelegem, daca nu chiar sa vorbim, incifratul alfabet al integrarii. Volumul I trateaza Sistemul Institutional European (autor: Iordan Gheorghe Barbulescu) si are patru subcapitole, care pornesc de la istoria Uniunii Europene si ajung la o ampla analiza a sistemului institutional, din dubla perspectiva a integrarii intracomunitare si a extinderii extracomunitare. Volumul al II-lea (autori: Claudia Ionescu si Nicoale Toderas) stabileste principalele repere ale Politicii de Dezvoltare Regionala, mergand de la cadrul legislativ si cel institutional de implementare a acestei politici, pana la trecerea in revista a instrumentelor de preaderare (PHARE, ISPA, SAPARD) si la evocarea perspectivelor politicii de dezvoltare regionala pentru perioada bugetara 2007-2013. Volumul al III-lea se refera la Politica de Mediu (autori: Razvan Calin, Cristian Teodor) iar cel de-al IV-lea (autor: Mihaela Vrabie) la Cetatenia si Drepturile Europene, volum cu un deosebit de interesant capitol privind angajamentele asumate de Romania in cadrul negocierilor de aderare. Volumul al V-lea (Oana Baluta si Catalin Balan ) dezvolta problematica Justitiei si Afacerilor Interne, in vreme ce volumul al VI-lea (M. Cracana si M. Capatana) ne vorbeste despre tot ceea ce inseamna Libera Circulatie a Persoanelor, Bunurilor, Serviciilor si Capitalurilor. Toate aceste carti au in final adrese utile, formulare de cerere sau de plangeri, intrebari si raspunsuri.

Foto: Andrei Michailov

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase