Beletristica (iulie)

06 07. 2007, 09:51

Cucul si pupaza Will Self  Editura Polirom, 29,95 lei
Despre acest volum al lui Self, care contine doua microromane sau, cum le numeste autorul, o „noveleta“ si o „farsa“, s-a spus ca ar semana cu ecranizarea dupa Metamorfoza lui Kafka, in regia lui Cronenberg, si cu un scenariu semnat de William Burroughs. Atmosfera este sfichiuitoare, personajele sunt complet derutate, iar ceea ce li se intampla e dementa curata. In primul text, tanara Carol se trezeste ca este posesoarea unui penis, fenomen ce ii perturba complet personalitatea si relatiile; in cel de-al doilea, Bull, un redactor de divertisment, descopera intr-o buna dimineata ca are un vagin indaratul genunchiului. Medicul sau curant gaseste mai mult decat atractiva aceasta noua trasatura a pacientului sau, asa incat cei doi incep o relatie torida.   

Ripley si umbrele Patricia Highsmith Editura Lucman, 18 lei
Desi geniul i-a fost recunoscut abia dupa moarte (survenita in 1995), texana Patricia Highsmith a fost mereu considerata o talentata si isteata autoare de romane politiste. Cu precadere dupa ce a lansat in lumea fictiunii un per­sonaj de exceptie: domnul Ripley. Personaj principal intr-o serie de cinci romane, Ripley este un om amoral, cu o sexualitate am­bigua si cu multiple crime la activ. In cartea de fata, se amesteca o seama de personaje reale cu umbrele lor. Mai mult ca oricand, suspansul capata o intensitate dureroasa, cu atat mai acuta cu cat in fata ochilor ni se desfasoara o minutioasa analiza psihologica a straniului Tom Ripley.   

Straini Taichi Yamada Editura Humanitas, 20 lei
Coplesit de singuratate in urma unui divort care l-a instrainat nu doar de sotie, ci si de fiul lui, Hideo Harada devine pe neasteptate personajul unui scenariu halucinant: parintii pe care i-a pierdut cand era mic si ale caror chipuri abia si le mai aminteste se intorc in viata lui, oferindu-i afectiunea de care are atata nevoie. Totodata, o misterioasa femeie cu cicatrice, capabila de neasteptate gesturi de iubire, isi revendica dreptul de a-l face fericit. Hideo nu-si poate insa infrana dorinta de a le sta alaturi parintilor sai din alta lume.