Ce de vesti minunate!

06 12. 2006, 15:03
In domeniul www.dinosoria.com/rois_mages.htm, puteti intalni o sumedenie de informatii suplimentare privitoare la unul dintre subiectele prezentului numar al revistei Descopera: Steaua de la Bethleem. Pe langa ipotezele clasice (potrivit carora steaua ar fi fost cometa Halley), insotite de argumente pro si contra, sunt detaliate si presupunerile care fac legatura intre astrul Nasterii Domnului si Horoscop, ipoteze la care s-au raliat numerosi teologi. Potrivit acestora, Regii Magi ar fi fost niste astrologi care au citit in cartea cerului faptul ca o stea se afla in pozitie ascendenta sau ca urma sa rasara dinspre Est.

Faptul a fost imediat pus in legatura cu posibila nastere a unui Mesia. Printre documentele care au hranit aceasta ipoteza, pe locul intai se afla manuscrisele de la Marea Moarta, in interiorul carora au fost descoperite mai multe reprezentari ale semnelor zodiacale, dar si o intreaga teorie privitoare la influenta stelelor si a planetelor asupra fiintelor nascute sub un anumit semn. Si opinia celebrului cardinal si teolog francez care a fost Jean Daniélou este congruenta cu ipoteza potrivit careia Steaua ar fi facut parte dintr-un horoscop mesianic. Dupa el, atunci cand Regii Magi au spus: „I-am zarit Steaua la Rasarit“, ei fac aluzie la ascensiunea unei stele, eveniment de importanta majora atunci cand este realizat horoscopul unei persoane.

 „In mediile evreiesti din acea vreme, scrie Daniélou, adica dintr-o epoca in care oamenii credeau in astrologie si nazuiau sa prinda ziua venirii lui Mesia, toti se intrebau sub ce stea avea sa se nasca acesta. Astfel, atunci cand una dintre combinatiile prevazute in horoscopurile pregatite dinainte se va fi realizat, unii dintre ei au crezut ca Mantuitorul a venit pe lume si au pornit in cautarea locului nasterii sale.“ Nu sunt de ocolit nici dosarele complementare subiectului: istoria Craciunului si povestea lui Mos Craciun.