Home » Travelling » Geneva sau cultura la superlativ

Geneva sau cultura la superlativ

Publicat: 24.01.2008
In urma unui studiu organizat de Mercer Consulting referitor la calitatea vietii in metropolele lumii, Elvetia a iesit fruntasa, reprezentata fiind de cele mai mari doua orase ale sale: Zurich si Geneva. Daca va intrebati cum este sa locuiesti intr-unul dintre aceste orase si mai ales ce le face atat de deosebite, va recomandam sa va rezervati deja bilete cu destinatia Elvetia pentru a va convinge singuri sau ne puteti insoti intr-un tur virtual al acestor orase.

Constructia Zidului Reformatorilor in Parc des Bastions incepe in anul 1909, anul in care s-au aniversat 400 de ani de la nasterea lui Jean Calvin, care a coincis cu implinirea a 350 de ani de la fondarea Academiei din Geneva. Zidul a fost construit in continuarea celor care  inconjurau orasul  pana la mijlocul secolului XIX.
In centrul zidului, inalt de 5 metri sunt reunite marile figure ale miscarii: Guillaume Farel (1489-1565), unul dintre primii sustinatori ai Reformei, Jean Calvin (1509-1564), cel supranumit “papa” reformatorilor, Theodore de Beze (1513-1605), primul rector al Academiei sau John Knox (1513-1572), aflat la baza implementarii cultului presbiterian in Scotia. De o pare si de alta se afla statui si bazoreliefuri reprezentand mari personaje protestante din diferite tari calviniste si momente cruciale in dezvoltarea miscarii. Tot aici se afla inscriptionata deviza reformei si a Genevei: Post tenebras lux (Dupa intuneric, vine lumina).

Unul dintre cele mai vizitate monumente este catedrala Saint-Pierre situata in partea veche a orasului. Un muzeu subteran prezinta evolutia locului si implantarea crestinismului in oras. Este completat de Muzeul Reformei situat in Maison Mallet. Un culoar subteran, redeschis cu ocazia deschiderii muzeului, leaga cele doua cladiri.
557 scari trepte duc in turnul de nord al catedralei, pentru a revela fabuloasa panorama a lacului si a orasului. La Clemence este unul dintre cele mai mari clopote, cantarind 6 tone, si a fost ridicat in acest turn in 1407.
Prima faza a  constructiei catedralei incepe in anul 1160 si dureaza aproape un secol. Numeroase lucrari de restaurare si reconstructie au adus modificari importante planului original.

La mijlocul secolului XVI, implementarea Reformei si a filosofiei ei de austeritate a bulversat interiorul edificului, golindu-l de toate obiectele ornamentale si distrugand decorurile pictate. Doar vitraliile au fost crutate in cursul acestui proces de curatare. Fatada neo-clasica actuala dateaza de la mijlocul secolului XVIII, inlocuind-o pe cea in stil gotic.

Partea veche a orasului este un muzeu in sine, pastrand arhitectura tipica a unui oras european de secol XVIII. Numeroase personalitati au trait in acesta parte a orasului, printre care si Jean-Jacques Rousseau sau Franz Liszt.

Exista un mare numar de comunitati religioase in Geneva. Chiar daca una dintre vechile denumiri ale orasului este chiar „Roma protestanta”, numarul catolicilor a crescut abia odata cu emigrantii veniti din tarile latine. Comunitatea evreiasca este una dintre cele mai vechi, in comparatie cu cea musulmana care si-a facut aparita recent.
Pentru o trecere in revista a locurilor de cult, puteti vizita Auditoriul Calvin, moschea Geneva sau sinagoga Hekhal Hanes.
Traditii
Incepand cu anul 1818, un castan aflat la Treille este folosit pentru a determina inceputul primaverii. Persoana care este insarcinata cu observarea arborelui se numeste sautier, un termen aparut in secolul XV in Geneva , care desemneaza gardianul Casei orasului si este executorul ordinelor consiliului, purtand o haina in culorile Genevei.
Acesta trebuie sa noteze ziua aparitiei primului mugure si sa dea un comunicat de presa care este preluat de presa locala.

In prezent, purtatorul acestei functii a ajuns la numarul 70 si exercita functiile de Secretar Permanent si de Director al Serviciului Marelui Consiliu
Toamna este si ea sarbatorita in joia care urmeaza primei duminici a lunii septembrie, prin sarbatorea care se numeste Jeune genevois. Dupa traditia locala, aceasta sarbatoare comemoreaza vestea masacrului din Saint-Barthelemy adusa de catre hughenotii veniti la Geneva.


La pas prin Geneva

Geneva este al doilea oras al Elvetiei, capitala cantonului Geneva si in acelasi timp un paradis financiar, un loc care inspira in continuare investitorii straini prin traditia, siguranta si seriozitatea pe care aceasta tara le-a dezvoltat vizavi de mediul de afaceri si financiar.

Desi turismul a trecut pe locul doi, aceasta ramura a economiei nu este deloc neglijata. Asezarea geografica avantajoasa si cultura bogata a Genevei, atrag anual mii de turisti.
Aflat in partea romanda a tarii (zona in care se vorbeste limba franceza), orasul este asezat pe malul lacului Leman, pe cele doua maluri ale Rhonului, incadrat de munti, pe care ii imparte cu Franta: Les Voirons, Le Saleve, Le Mont de Sion, Le Vuache si masivul Jura.
Lacul Leman gazduieste doua roci care dateaza din ultima era glaciara. Una dintre ele a fost aleasa de catre Guillaume-Henri Dufor ca referinta pentru calcularea tuturor altitudinilor din Elvetia.

Micul port de pe malul lacului Leman ofera vizitatorilor una dintre cele mai frumoase imagini ale Genevei: jetul de apa, cheiurile inflorite, parcurile cu exemplare rare ale florei sau fauna acvatica. Pe malul lacului veti fi intampinati de o multime foarte galagioasa formata din lebede, rate si pescarusi, care abia asteapta sa va ciuguleasca din palma. De aceea, daca planuiti o plimbare pe malul lacului este bine sa va aprovizionati corespunzator.
Celebrul jet de apa a fost la origine o simpla supapa de securitate a uzinei hidraulice de la Coulouvreniere, transformandu-se de-a lungul anilor intr-un veritabil simbol al Genevei.
Desi si-a gasit locul sau in port incepand cu anul 1891, devenind curiozitate turistica, abia in 1951 a fost echipat cu o statie de pompat autonoma care propulseaza 500 l de apa pe secunda la 140 m inaltime , cu o viteza care atinge 200 km /h. Opt proiectoare care toatalizeaza 9 000 watti ilumineaza coloana lichida care se lanseaza catre nori.

Mergand de-a lungul cheiului se ajuge la far, unde se afla si baile publice, care au un mare succes, inclusiv in perioadele mai putin calde ale anului.

In apropiere se afla monumentul Brunswick care adaposteste mormantul ducelui Charles II de Brunswick. Acesta a lasat averea sa orasului Geneva cu conditia de a i se ridica o replica a Mausoleului Scaligeri din Verona.

Traversand podul Mont Blanc catre malul stang, se ajunge la Gradina Englezeasca, unde veti vedea doua curiozitati : Orologiul Inflorit, o incununare a traditiei orasului si Monumentul National, care comemoreaza retrocedarea orasului Geneva, Elvetiei, in 1815.
Simbolul industriei ceasurilor genoveze cunoscute mondial, faimosul Ceas Inflorit facut in bordura Gradinii Englezesti in 1955, este o capodopera a tehnicii si a frumusetii.
Este constituita din 8 cercuri concentrice in care culorile variaza in functie de sezon si dupa tipul de planta care formeaza covorul. Acul care indica secundele este cel mai mare din lume, masurand 2.5 metri in lungime.

Obiectiv: cultura

Geneva are o viata culturala foarte bogata, fiind singurul oras din Europa care a alocat un buget generos culturii (mai mult de 20 %). Numeroasele muzee, biblioteci, Teatrul Mare si orchestra elvetiana romanda au contribuit din plin la renumele cultural al acestui oras.
Geneva s-a conformat foarte repede noilor tendinte culturale si curentelor artistice, astfel incat, dupa mai bine de douazeci de ani, un nou spatiu cultural urban a fost creat in cadiri dezafectate si reconditionate, cu titlul de monumente, cum ar fi les Halles de l’Île, l’Usine sau la Maison des Arts du Grütli.

Ramanand inca in trecutul istoric al orasului, reconstituit de vastele muzee, va recomandam sa nu ratati unele dintre cele mai importante obiective turistice: Muzeul de arta si istorie, Maison Tavel, Muzeul Rath, Conservatorul sau Gradina botanica, Muzeul de etnografie sau Institutul si muzeul Voltaire, cunoscut pentru colectia sa de documente din secolul XVIII. Si ca imaginea sa fie completa, includeti in circuitul dumneavoastra si Zidul Reformatorilor. Desi lungimea zidului este de 100 metri, plimbarea de-a lungul sau insumeaza 450 de ani de istorie a reformatorilor.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase