Home » Travelling » Paris – pe urmele lui Jean Nouvel

Paris – pe urmele lui Jean Nouvel

Publicat: 03.03.2008
Despre Paris, Venetia, Londra sau Berlin nu e nevoie sa citesti. Trebuie sa mergi acolo, sa vezi si sa simti pulsul orasului. Mai presus de bucuria de a fi prima oara la Paris este bucuria de a fi a doua, a treia oara, eliberat de stresuri turistice, cand poti sa te plimbi fara o tinta anume, relaxat, fara sa te grabesti intr-o directie anume.

In Paris, in goana dupa Versailles, Louvre sau Orsay si maestri ai trecutului se uita usor artistul contemporan, cel care sta chiar in momentul asta in fata planului sau si se gandeste la urmatoarea cladire pe langa care vom trece nepasatori, grabiti, in drumul spre cine stie ce minune interbelica sau din evul mediu.
Numai sticla si metal ? Daca Parisul se preteaza la tururi gastronomice, ale muzeelor sau cu bateaux mouche de ce nu ar exista si un tur al arhitecturii moderne?

O viziune halucinanta pentru o lume traditionala

Jean Nouvel are destule lucrari cat sa ne umple o zi intreaga de plimbare prin Paris. Si concepte care sa ne dea de gandit pentru multa vreme de acum incolo. Ne-am fi putut inchipui ca niste reprezentanti ai tarilor arabe ar consimti sa-si depuna averea culturala din Paris intr-o cladire futurista ? Si totusi in 1980, 18 reprezentanti ai tarilor arabe (si, mai tarziu, cu Libia 19) au incredintat proiectul construirii Institutului lumii arabe lui Jean Nouvel. Situat la granita dintre doua parti distincte – Parisul vechi si cladiri de constructie recenta, institutul este gandit ca un nod de legatura intre Universitatea Jussieu, Jardin de Plantes, gara Austerlitz si Notre Dame de Paris.

Mozaicul, atat de frecvent intalnit in interioarele arabe, este aici perforat in metal, intr-un ansamblu high-tech care-ti taie respiratia. Trepte de sticla si metal, fatade in care se oglindeste cerul si care permit jocuri halucinante de lumini si umbre! In cladire se afla un muzeu, o biblioteca, sala de conferinta, un restaurant, birouri si bineinteles un magazin al muzeului si o ceainarie cu obiecte de artizanat la vanzare. In fiecare sambata se organizeaza plimbarea pe urmele istorice ale culturii arabe in Paris.
Institute du monde arabe imaginat de Jean Nouvel a luat premiul Aga Kahn pentru contributii arhitecturale la cultura islamica. Terasa ofera o frumoasa privire de ansamblu a Parisului, de sus si are si avantajul ca nu este tocmai un punct aglomerat de ”belvedere”.

Un creator complet, mai multe directii

Jean Nouvel poate discuta orasele lumii dupa propriile propuneri de proiecte. El este cel care a desenat viitorul Guggenheim din Rio de Janeiro, a conceput apartamente in Soho, NY, dar si Gasometer din Viena sau Galeriile La Fayette din Berlin.

Despre Quai Branly afli cel mai probabil dintr-o lista de muzee, dar poti afla si din lista de proiecte a lui Jean Nouvel. In Paris exista un muzeu dedicat culturilor care nu apartin vestului. De la interior spre exterior gasesti figuri sacre din Africa, Asia, Oceania in gradina luxurianta care este muzeul toate inglobate intr-un Paris cosmopolit, mustind de modele ale lumii occidentale.

Designul completeaza activitatea din arhitectura. Jean Nouvel impreuna cu echipele sale vine cu propuneri de mobilier de birou, manere, scaune, mese, elemente care sa rezoneze cu cladirile sale si sa le dea unitate in ansamblu. La Hotelul Puerta America din Madrid, Nouvel imbina designul inovator cu fotografiile lui Araki pentru apartamentele de la etajul 12. tot lui i-au fost incredintate fatada si mansarda acestui boutique hotel care reuneste cele mai importante nume ale momentului din design si arhitectura.

Dincolo de ziduri

Dincolo de ziduri sunt oamenii, cei pentru care s-au inaltat aceste cladiri gandite in concordanta cu ce e in jur. Odata construite ele influenteaza la randul lor viata celor care vin sa locuiasca, sa munceasca, sa creeze acolo.
In Paris, dincolo de sticla si otel se regaseste acel "joie de vivre" atat de frantuzesc, o spranceana ridicata cand nu ai ales vinul potrivit la friptura comandata, o remarca acida despre actiunile recente ale guvernului – in mod sigur sa va gasi cineva sa organizeze o greva ! Aici se comenteaza ultimul film al lui Pascal Thomas si se arunca priviri fugare in timp ce L’Observateur trateaza problema infidelitatii, culmea!… in Franta.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase