Bali – destinatia exotica a anului 2008

28 04. 2008, 10:00

Masaje pe plaja, scuba diving si excursii cu submarinul

Vor avea parte de o experienta demna de povestit nepotilor si cei care isi programeaza scufundari in apele insulei. Peisajul submarin este de-a dreptul splendid: epave din lemn si metal, corali de toate culorile, pestisori exotici, balene si chiar rechini… Locul cel mai bun pentru scuba diving, dupa parerea expertilor, este USAT Liberty, numit asa datorita cargoului american cu acelasi nume scufundat aici de japonezi in 1942. Nava a devenit cel mai frumos recif artificial din apele Insulei Bali. Daca nu te incumeti sa faci scufundari, dar ti-a facut placere sa citesti, in copilarie, romanul „20.000 leghe sub mari” al lui Jules Verne, alege o calatorie subacvatica intr-un submarin, e adevarat, ceva mai mic decat cel al Capitanului Nemo. In Golful Amuk se organizeaza tururi cu o astfel de nava de 36 de locuri. E o sansa unica si poate n-ar trebui, in cazul acesta, sa te uiti prea mult la bani.

Sejururile in Bali nu sunt complete, parca, fara o croaziera, eventual pe o nava de lux. Vaporul te va purta in jurul insulei si vei avea ocazia sa gusti, la bord, preparate traditionale, precum nasi goreng, o specialitate pe baza de orez, avand un ou prajit deasupra, sau satay, carne marinata pregatita la gratar si servita cu un sos de arahide. Inainte sa parasesti insula, fa-ti timp pentru o experienta mistica: viziteaza locurile ascunse de privirile celor mai multi turisti. Calatoreste cu o masina de teren pe drumurile de tara, priveste orezariile, admira o cariera de piatra unde stanca e taiata prin metode stravechi si indrazneste sa intri intr-o padure tropicala. Cateva agentii de turism au oferte de safari la „bordul” elefantilor! Viziteaza si Padurea Sacra a Maimutelor si vei vedea cum zeci de macaci se vor strange in jurul tau si vor astepta sa le dai de mancare.

Cultura balineza intre trecut si prezent

Religia e parte intregranta a culturii balineze. Cel mai iubit templu hindus pare a fi Tanah Lot, situat pe coasta de vest a insulei, chiar pe plaja. Acesta simbolizeaza balanta dintre lumea interioara si cea exterioara. Femeile duc la templu, in zilele sfinte, ofrande, constand in special in fructe, flori si frunze. Se spune ca spiritele iau din acestea cu esenta vietii. In perioada secerisului orezului, taranii construiesc, din paie, papusi care simbolizeaza Zeitatea Orezului. Ei aseaza figurinele pe pomul din mijlocul brazdei, pentru ca recolta sa fie bogata.

Cand sa mergi in Bali?

Cat te costa o excursie in Bali?
Preturile sunt pentru toate buzunarele. Un sejur de 8 zile, cu 7 nopti de cazare in camera dubla, la un hotel de 4 stele te costa minim 1.300 de euro / persoana. Tarifele urca insa pana la 3.500 euro / persoana, pentru cele mai luxoase hoteluri de 5 stele. Preturile includ transportul cu avionul si taxa de viza (45 de dolari americani).

FACTS