Australia – tara de la antipozi

06 05. 2008, 11:25

Uluru, singur in desert

Paradis subacvatic: Marea Bariera de Corali

La pas prin oras. Sydney, Canberra, Perth…

Sydney e, intr-adevar, cel mai mare oras al Australiei, dar titlul de capitala ii revine unei alte metropole: Canberra, construita de la A la Z la inceputul secolului trecut pe baza unor planuri arhitecturale riguroase. Orasul e celebru datorita cladirilor care adapostesc institutii ale statului (Cladirea Noua a Parlamentului, Inalta Curte a Australiei…), dar si edificiilor culturale sau sociale (Galeria Nationala, Muzeul National al Australiei).

Ai multe de vazut si in Perth, oras situat in vestul tarii, important centru universitar si cultural. La Galeria de Arta Aborigena sunt expuse desene in scoarta, bumeranguri si obiecte impletite realizate de primii locuitori ai Australiei, aborigenii. Localitatea are si o fata hi-tech. Aici se organizeaza Bienala de Arte Electronice, unde artisti vizuali din lumea intreaga isi expun creatii mai mult sau mai putin SF.

Cand sa mergi in Australia?

Cat te costa o excursie la antipozi?
Pentru un circuit de 10-12 zile in Australia trebuie sa pui la saltea intre 2.000 si 4.000 euro. Unele oferte includ cateva zile in Noua Zeelanda. Daca vrei sa ajungi doar in Sidney, te costa 3.000 euro / persoana. Cele mai scumpe sunt croazierele in jurul tarii, ale caror tarife depasesc adesea 5.000 euro/persoana. Un bilet de avion dus-intors iti scoate din portofel intre 900 si 1.600 de euro, in functie de compania cu care zbori, plus taxele de aeroport.

FACTS