Home » Travelling » Recursul la natura

Recursul la natura

Publicat: 15.01.2007
Calatorim. Calatorim cu trenul, cu avionul sau cu automobilul, calatorim spre miazanoapte sau spre soare-rasare, calatorim cu asiduitate, cu pofta, curiozitate si (aproape indecent) dor de duca, umblam mai mult ca niciodata si ne intoarcem mereu de unde am plecat.

O dureroasa frumusete
Parcul National Yellowstone din Wyoming, SUA
Vedere aeriana a Marelui Canion. In 1871, a fost organizata aici o expeditie care i-a avut ca membri pe pictorul Thomas Moran si pe fotograful William H. Jackson. Cei doi au adus un set de imagini de o dureroasa frumusete care au convins Congresul american ca spatiul cunoscut sub numele de Yellowstone trebuia sa fie ocrotit. Ceea ce s-a si intamplat in 1872, cand presedintele Ulysses S. Grant a semnat legea care il declara Parc National. Arca la ceasul rasaritului

Canyonlands National Park, Utah, SUA
O insula in cer, un ochi ciclopic de piatra sau, altfel spus, Mesa Arch. Una dintre multele imagini ale grandorii salbatice a naturii din Canyonlands National Park. Aici, unul dintre chipurile Arcai, surprins in momentul rasaritului.

Repaus, jos, zbucium, sus
Desertul Namibiei
Contrastele amintesc de inepuizabilele nuante ale imaginatiei formelor naturale. In prim-plan, intinderi plate si vascoase de noroi, un elogiu al repetitiei exasperante, spre orizont – dramatismul puterilor telurice, apoteoza a schimbarii si a dezechilibrului inovator. Imaginea este surprinsa undeva la fruntariile dinspre ocean ale desertului namibian.

Unduiri amenintatoare
Namib-Naukluft National Park
O rezervatie ecologica din cel mai vechi desert al lumii – cum il considera geologii –, cel namibian. Dunele, cu o inaltime coplesitoare, sunt, indeobste, portocalii-rosiatice si au nuante cu atat mai tipatoare, cu cat sunt mai varstnice. Singurele animale care se adapostesc printre unduirile lor amenintatoare sunt insectele, soparlele, sacalii, hienele… Uneori, ca in imaginea noastra, si oamenii.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase