Home » Travelling » Mongolia desertul tatarilor

Mongolia desertul tatarilor

Publicat: 21.05.2007
Nu e Sahara, desi pasul de camila deseneaza si aici molatic linii efemere pe nisip. Lumina desertului, insa, se filtreaza altfel prin ochii marginiti de cute dese ai oamenilor locului.

FACTS


Family facts

Cu mic, cu mare…

Doi baietei mongoli, unul costumat in arcas, altul in luptator cu bratele, se iau la trânta pe Stadionul Olimpic din Ulan Bator. Eriin Gurvan Naadam (cele trei jocuri ale barbatilor) reprezinta prilejuri ideale pentru luptatorii nomazi de a-si demonstra rezistenta, forta si mobilitatea. Si costumul lor are o poveste.

Initial, bolero-ul pe care il poarta le acoperea si pieptul, astfel putand participa la lupte si femei, care, nu o data, ii puneau pe barbati la respect… Prin salturi si gesturi, combatantii imita zborul soimului atunci când acesta se lanseaza asupra prazii. De altfel, titlurile supreme pentru invingatori sunt cele de Soim, Elefant, Leu si… Titan.

Archery facts
Competitia de tir cu arcul este deschisa ambelor sexe. Originalitatea arcasilor mongoli sta in felul in care apuca ei arma, tinand coarda intre degetul mare si aratator si ajutandu-se de mijlociu si inelar. Asa pot intinde arcuri mai scurte, dar mai puternice.

Facts
Transportul „casei“ cu camila si ceasurile petre­cute la vanatoare sau la pescuit sunt acti­vi­tati extenuante, indul­cite insa de clipele in care poate fi intonat khöömii, cea mai veche si mai cu­nos­cuta forma de cantec mon­gol. Acesta ii per­mite inter­pre­tului sa produca diver­se linii melodice simul­tan.

Cuceritorul Gingis Han
La sfarsitul secolului al XII-lea d.Hr., un razboinic de 20 de ani, Temujin, a reusit sa uneasca aproape toate triburile mongole, pana atunci dezbinate si vulnerabile, motiv pentru care a fost supranumit Gingis Han, regele tuturor. Pentru europeni, numele lui era egal cu cru­zi­mea, setea de razboi si varsarea de sange. Pentru mon­goli, insa, el inseamna putere, unitate, lege si rânduiala. Suveranul si-a fixat capitala la Kharkhorin si de aici si-a lansat cavaleria – cu faimosii ei cai takhi – spre China si Rusia. La moartea lui Gingis Han, in 1227, Imperiul Mongol se intindea de la Pekin pana la Marea Caspica.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase