Sri Lanka si India- ultimul episod

Publicat: 06.10.2006
„Inainte de a fi intreprins aceasta prima calatorie in India, Orientul a avut asupra sufletului meu o inrâurire puternica… Dar am invatat ca niciodata simpatia mea fata de el sa nu imi intunece mintea. Fara spirit critic, m-as fi ratacit in multimea superstitiilor, asa cum se intampla atator indieni.“- Paul Brunton, India secreta

„Shopping with the glamorous at Odel“ este reclama celui mai vestit centru comercial din Colombo. Bijuterii, pietre pretioase, articole din piele si marci de haine de prim rang din Europa (produse aici) se pot cumpara la doar o zecime din pretul lor pe Batranul Continent. Sri Lanka este tara in care te duci cu bagajele goale ca sa te intorci cu ele pline. Oamenii de rand targuiesc in Pettah, bazarul principal.

Alt oras, alta lume. Agitatie, zgomot, sute de hamali, imbracati doar in sarong-uri pana la genunchi, imping carucioare cu baloti imensi de marfa. Mirodeniile se vand cu sacul, stofele si sariurile de matase – la balot. Comertul este coordonat de arabi si e unul agresiv. Ai nevoie de multa diplomatie, dar si de fermitate pentru a nu parasi bazarul incarcat cu lucruri inutile si netransportabile.

Tsunami
Asa cum in Romania reperul istoriei recente este Revolutia din 1989, timpul se imparte in Sri Lanka in inainte si dupa tsunami. Localnicii povestesc grozavii inimaginabile, dar sunt bucurosi ca au scapat cu viata. Calatorind cu trenul de-a lungul coastei oceanului, vezi ravagiile intinse pe zeci de kilometri.

Multi oameni traiesc printre ruinele fostelor lor case, in corturi ale Natiunilor Unite. In mod surprinzator, Romania este cunoscuta in Sri Lanka, deoarece garniturile de tren de aici au fost construite la Arad, iar cand am cumparat primele bilete de tren, nu am putut sa nu tresarim cu surprindere la vederea micilor cartonase perforate si cu dungi verticale, identice biletelor de tren din Romania.

Sri Lanka se mandreste cu unele dintre cele mai frumoase plaje cu palmieri din Asia. De aici, spre sud e numai apa – Oceanul Indian –, nici un petic de pamant pana in Antarctica. Lucru greu de imaginat cand te ascunzi de soarele arzator la umbra unui palmier, pentru a sorbi laptele unei king coconut. Simplul contrast dintre verdele palmierilor, portocaliul nucilor de cocos si turcoazul oceanului iti poate ocupa mintea si inima pentru cateva zile.
In plus, trebuie amintite diminetile, in care ne trezeau tipetele maimutelor de pe terasa. Dupa un head-massage la „salon“, urma micul-dejun la coltul strazii, cu ceai, roti si curry de pui, hot and spicy. Mai trecea uneori ulita cate o soparla de doi metri, dar pana sa ne lamurim noi daca e adevarat ce vedem, ne linistea proprietarul: „Don’t worry, it’s an innocent animal.“

Namaste!
De India ne-am apropiat cu ingrijorare. tara aceasta cu un miliard o suta de milioane de locuitori, in care traiesc 40% dintre saracii lumii, este un univers cu ritmuri aparte. Am crezut ca experienta din Sri Lanka, in special zgomotul, saracia si mizeria, ne va face trecerea mai usoara. Ne-am inselat amarnic. Nu are prea mare importanta daca vii din Sri Lanka sau din Los Angeles – India este la fel de coplesitoare.

Ne-am petrecut primele zile in Chennai, al patrulea oras ca marime al tarii. 40% din populatie locuieste in slums – mahalale de cocioabe. In Chennai se inalta una dintre cele mai mari catedrale crestine, pe mormantul Sfantului Apostol Toma, care a venit in India in anul 52 d.Hr. Se pastreaza aici sulita cu care sfantul a fost ucis.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase