Home » Maratoanele Descopera » Vikingii marii cuceritori » Smoala a fost secretul invaziilor vikingilor din Europa

Smoala a fost secretul invaziilor vikingilor din Europa

Publicat: 09.11.2018
Vikingii au cucerit Europa prin intermediul unei inovaţii tehnologice neaşteptate. Aceştia au învăţat cum să producă smoală la nivel industrial pentru a-şi face navele rezistente la apă. Astfel au reuşit să efectueze călătorii de lungă durată în jurul Europei, susţin arheologii.

Descoperirea a fost realizată de către Andreas Hennius, din cadrul Universităţii Uppsala. Conform The Guardian, specialiştii au descoperit dovezi ale unei creşteri a producţiei de smoală în Scandinavia în aceeaşi perioadă în care vikingii cucereau Europa. În aceste gropi puteau fi produşi circa 300 de litri de smoală, suficienţi pentru realizarea unui număr mare de nave. 

„Producţia de smoală s-a dezvoltat de la o scală redusă la o producţie masivă în timpul perioadei vikinge”, a declarat Hennius. „Acest lucru este rezultat din cererea crescută pentru smoală rezultată din evoluţia culturii marine”, a adăugat el. 

În secolul XI, vikingii ajunseseră lorzi ai Angliei şi îşi creaseră aşezări în Islanda, Groenlanda şi America. În prezent, Hammer a descoperit că smoala a fost ceea ce a ajutat vikingii să domine Europa. El afirmă că materialul a fost utilizat pentru o lungă perioadă de timp pentru a face navele rezistente la apă 

Smoala era produsă în gropi umplute cu lemn de pin acoperite de iarbă şi incendiate. Astfel de gropi de dimensiuni reduse au fost descoperite în Suedia în anii 2000 şi provin din anii 100 d.Hr şi 400 d. Hr. Însă zone de producţie mai mari au fost găsite în timpul construcţiei unor şosele. Acestea provin din anii 680-900 d.Hr., moment în care au început asediile vikingilor. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase