Home » Cultură » A învăţat să citească şi să scrie singur, înainte să ajungă la şcoală. Peste ani a schimbat istoria medicinei şi a lumii cu descoperirile sale

A învăţat să citească şi să scrie singur, înainte să ajungă la şcoală. Peste ani a schimbat istoria medicinei şi a lumii cu descoperirile sale

A învăţat să citească şi să scrie singur, înainte să ajungă la şcoală. Peste ani a schimbat istoria medicinei şi a lumii cu descoperirile sale
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 11.12.2023
La 11 decembrie 1843, s-a născut savantul Robert Koch, medic ce a descoperit bacilul tuberculozei, laureat al Premiului Nobel în 1905 (m. 27 mai 1910).

Robert Koch s-a născut în orăşelul Clausthal, Germania. A învăţat să scrie şi să citească singur, iar la şcoală a înregistrat rezultate excelente la matematică.

 

 

La 19 ani, Koch intră la Universitatea din Göttingen pentru a studia ştiinţe naturale, dar, după două semestre, decide să îmbrăţişeze medicina. În timpul studiilor a început să colaboreze cu distinsul specialist în anatomie Jacob Henle care a lansat teoria contagierii, potrivit căreia rănile sunt infectate de microbi. Deja în semestrul şase, Koch coordoana cercetările la Institutul de Fiziologie al universităţii. Faptul că a absolvit universitatea cu cea mai mare distincţie pare deja de la sine înţeles.

În anii 1872-1880 este ofiţer al Districtului medical Wollstein; în această perioadă face primii paşi în dezvoltarea cercetării ştiinţifice a organismelor care cauzează infecţii. Antraxul la vremea respectivă era foarte răspândit în districtul Wollstein, iar Koch fără niciun ajutor bănesc sau ştiinţific îşi propune să descopere cât mai multe despre acest flagel. Laboratorul a fost casa sa, ca aparatură a avut un microscop dăruit de soţia sa, iar instrumentarul era procurat de el însuşi. Bacilul antraxului era descoperit de Pollender, Rayer şi Davaine, însă Koch îşi propune să demonstreze faptul că acest bacil este de fapt agentul care produce boala. În acest scop el inoculează la şoareci extracte din splina animalelor bolnave, şi constată că aceştia mor, în timp ce la lotul injectat cu extracte de la animale sănătoase şoarecii trăiesc. Experimentul confirmă un fapt ce se bănuia şi anume că sângele animalelor infectate este capabil să transfere boala la animalele sănătoase. Koch nu este mulţumit cu acest rezultat şi merge mai departe, demonstrând că bacilii îşi păstrează virulenţa chiar şi în lipsa oricărui organism animal.

Koch a stabilit cauza bacterială a mai multor boli infecţioase şi a descoperit microorganismele care cauzează antraxul (1876), infectarea rănilor (1878), tuberculoza (1882), conjunctivita (1883), holera (1884) şi alte boli. A fost profesor la Universitatea din Berlin din 1885 până în 1891 şi şef al Institutului de Boli Infecţioase (pe care l-a fondat tot el), din 1891 până în 1904. În cursul cercetărilor sale bacteriologice pentru guvernul german şi pentru cel englez, a călătorit în Africa de Sud, India, Egipt şi în alte ţări. Cu această ocazie, el a făcut studii valoroase cu privire la boala somnului, malarie, ciuma bubonică, lepra şi alte boli. Pentru contribuţiile lui la studiul infecţiei tuberculoase, Koch a primit în 1905 Premiul Nobel pentru Fiziologie/Medicină.

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 11 decembrie:

1792 – S-a născut compozitorul Joseph Mohr, autor al celebrului colind „Stille Nacht, heillige Nacht” (m. 5 decembrie 1848).

1803 – S-a născut Hector Louis Berlioz, compozitor, dirijor şi teoretician muzical (simfonia „Romeo şi Julieta”, „Simfonia fantastică”) (m. 8 martie 1869)

1810 – S-a născut Alfred de Musset, poet, prozator şi dramaturg (ciclul poemelor lirice „Nopţile” şi „Amintiri” (m. 2 mai 1857)

1882 – S-a născut Max Born, fizician. A primit Premiul Nobel pentru Fizică pe anul 1954; a adus contribuţii în mecanica cuantică (m. 5 ianuarie 1970)

1888 – S-a născut Eugen Goga, prozator, fratele lui Octavian Goga (m. 5 iunie 1935)

1908 – A încetat din viaţă compozitorul Eduard Wachmann, primul dirijor şi director al Filarmonicii Române (1868-1906) (vodeviluri, muzică vocal-simfonică, corală, de cameră, vocală; culegeri de folclor şi lucrări didactice) (n. 10 februarie 1836)

1911 – S-a născut Nagub Mahfouz, scriitor, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1988, primul scriitor de naţionalitate arabă laureat al acestui premiu; acordarea acestei distincţii a fost contestată de către arabi, care l-au acuzat de tratarea exclusivistă a problemelor Egiptului; la 14 octombrie 1994, scriitorul a fost ţinta unui atentat al fundamentaliştilor islamici, căruia i-a supravieţuit cu greu.

1913 – A încetat din viaţă juristul şi publicistul Ion Kalinderu, colecţionar de artă, membru, vicepreşedinte şi preşedinte al Academiei Române (n. 28 decembrie 1840)

1913 – S-a născut actorul Jean Marais (pe numele adevărat Jean Marais-Villain), vedetă a cinematografului francez (filmele „Nopţi albe”, seria „Fantomas”, „Şapte băieţi şi-o ştrengăriţă”) (m. 8 noiembrie 1998)

1913 – S-a născut Carlo Ponti, regizor de film, cunoscut producător, soţul actriţei Sophia Loren („Dr. Jivago”, „Claretta şi Ben”)

1918 – S-a născut scriitorul Aleksandr I. Soljeniţîn, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1970 („Arhipelagul Gulag”, „Pavilionul canceroşilor”)

1946 – A fost creat Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii, UNICEF, cu sediul central la New York

1992 – La Bursa Romană de Mărfuri a avut loc prima tranzacţionare bursieră.

1993 – A încetat din viaţă, la Paris, Elvira Popescu, actriţă de teatru şi film. Stabilită în Franţa din anul 1924, a jucat pe scenă roluri special create pentru ea de oameni de teatru ca Jean Cocteau, Maurice Druon, Sacha Guitry. În 1989, preşedintele Franţei, Francois Mitterand, i-a acordat titlul de Comandor al Legiunii de Onoare (n. 10 mai 1896).

1997 – A murit lingvistul Ion Coteanu (n. 6 octombrie 1920)

2001 – A încetat din viaţă Cornel Radu Constantinescu, critic de artă şi ziarist, autor al unor monografii de plasticieni români şi coautor al unor lucrări de referinţă privind arta românească (n. 23 decembrie 1938)

2002 – Nava nord-coreeană „So San” a fost interceptată în largul coastei yemenite de către o navă de luptă spaniolă şi una americană. La bordul navei au fost descoperite 13 rachete SCUD şi 15 focoase convenţionale de mare putere destinate Yemenului.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase