Home » Cultură » Misterul unui tablou de Modigliani, furat de nazişti, spulberat de informaţiile din ”Panama Papers”. În proprietatea cui se află opera dispărută în urmă cu peste 70 de ani

Misterul unui tablou de Modigliani, furat de nazişti, spulberat de informaţiile din ”Panama Papers”. În proprietatea cui se află opera dispărută în urmă cu peste 70 de ani

Misterul unui tablou de Modigliani, furat de nazişti, spulberat de informaţiile din ”Panama Papers”. În proprietatea cui se află opera dispărută în urmă cu peste 70 de ani
Publicat: 10.04.2016
Scandalul Panama Papers a scos la iveală proprietarul unui tablou de Modigliani, care a fost furat de nazişti în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Opera de artă este deţinută de o societate offshore şi este ascunsă în zona porto franco din Geneva, iar până acum proprietarul ei a fost necunoscut,  scrie lematin.ch

Potrivit anchetei efectuate de cotidianul elveţian, tabloul pictorului italian Amedeo Modigliani este deţinut în secret de unul dintre cei mai mari colecţionari şi comercianţi de artă, David Nahmad. Din actele Mossack Fonseca reiese că Nahmad este proprietarul picturii ”Bărbat aşezat sprijinit în baston” prin intermediul unei firme offshore.

Pânza este evaluată la peste 22 de milioane de euro şi, potrivit firmei candiene Mondex Corp specializată în urmărirea operelor de artă furate, tabloul a fost furat de nazişti de la Oscar Stettiner, un colecţionar de artă evreu, care a fugit din Paris în 1939. După ocuparea Franţei proprietatea sa a fost confiscată de nazişti şi bunurile sale vândute. Tabloul a schimbat atunci mai mulţi proprietari. În 1946 Stettiner a încercat să recupereze pânza dar nu a mai apucat pentru că a murit doi ani mai târziu fără ca cererea să fie soluţionată. 

Justiţia americană a încercat de mulţi ani sa rezolve acest caz.Mondex i-a propus nepotului lui Stettiner, Philippe Maestracc, care trăişte în Franţa, să facă demersuri pentru recuperarea tabloului lui Modigliani. 

În faţa judecătorilor Nhamad a afirmat că tabloul nu leste în poseia sa şi că ar fi în proprietatea firmei offshore International Art Center (IAC). Documentele făcute publice în scandalul Panama Papers demonstrează însă că proprietarii  IAC sunt membrii familiei Nahmad. Astfel ziarul elevaţian a publicat actele din care reise că  David Nahmad este unicul proprietar al IAC din ianuarie 2014.

Familia Nahmad este unul dintre cei mai influenţi neguţători de artă şi are o avere de mai multe miliarde de euro. Nahman îşi păstrează cea mai mare parte a colecţiei sale de peste 4.500 de opere de artă, printre care şi 300 de creaţii ale lui Picasso, în zona Porto Franco din Geneva unde este scutită de orice taxe şi impozite.

Patriarhul familiei Nahmad, David, el însuşi descendent al unei familii de bancheri evrei din Liban, se plimbă între Monaco, Paris şi  New York.  Fiul şi nepotul său poartă acelaşi nume: Helly, primul conducând galeria Helly Nahmad din New York, iar cel de-al doilea, galeria Helly Nahmad din Londra. Totodată David Nahmad este şi campion mondial de table, joc la care a câştigat titlul suprem în 1996.

Sursa: Gândul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase