Home » Cultură » Povestea lesbienelor-vampir care a dus la crearea celebrului roman ”Dracula”

Povestea lesbienelor-vampir care a dus la crearea celebrului roman ”Dracula”

Povestea lesbienelor-vampir care a dus la crearea celebrului roman ”Dracula”
Publicat: 29.10.2016
Atunci când ne gândim la originile literaturii ce evocă vampirii ne gândim, inevitabil, la Bram Stoker şi la al lui roman, "Dracula". Însă, cu ani înainte ca acest roman să fie scris, o astfel de poveste a fost scrisă în Irlanda.

„Camilla”, nuvela care a fost scrisă de Joseph Sheridan Le Fanu, a fost prima din Europa care a avut această temă. Firul narativ o are ca personaj principal pe Laura, o tânără fată din Anglia care cade pradă unui vampir.  Primul incident care reprezintă punctul culminant al acestei nuvele este atins în momentul în care Laura observă că în casa sa se află o femeie străină, sperindu-se teribil atunci când a văzut-o, căci era identică cu o nălucă care i-a apărut în vis, în copilărie.

În acelaşi timp, fetele virgine din localităţile învecinate au fost atinse de o boală misterioasă care le era fatală, şi chiar şi Laura s-a îmbolnăvit, având coşmaruri în care o ataca o pisică uriaşă. Ca o coincidenţă nefastă, un general al cărei nepoată a decedat în urma unei boli misterioase l-a vizitat pe tatăl Laurei. În acel moment, acesta s-a convins de existenţa vampirilor şi a început să o caute pe Millarca. În momentul în care cei doi au ajuns faţă în faţă, Carmilla a dispărut, iar tatăl Laurei, împreună cu acel general, au descoperit mormântul acesteia. Imediat după, au înfipt un ţăruş în inima ei, au decapitat-o şi i-au incinerat rămăşiţele. În ceea ce o priveşte pe Laura, aceasta s-a vindecat, însă a continuat să fie urmărită de memoria Camillei.

Foarte mulţi intelectuali care au analizat această operă cred că stă la baza alcătuirii romanului lui Stoker, căci înfăţişarea femeilor şi modul în care acestea sunt prezentate în romanul „Dracula” sunt aproapre identice cu cele din  nuvelă. Mai mult, existenţa unui vânător de vampiri este un element comun ambelor creaţii, iar firul epic este, şi el, asemănător. Totuşi, diferenţa cea mai notabilă este aceea că în opera lui Le Fanu, personajele principale sunt reprezentate de către cele două femei, Laura şi Carmilla, a căror relaţie complicată este piperată cu scene senzuale de lesbianism.

Un aspect demn de menţionat este acela că această nuvelă a fost scrisă în epoca victoriană, cunoscută pentru restrictţiile sexuale, iar premisa de la care a pornit povestea a fost ideea conform căreia chiar şi cele mai inocente suflete vor reacţiona în faţa seducţiei supranaturale.

Sursa: Atlas Obscura

Citeşte şi:

Mitul originii transilvănene al lui Dracula ar putea fi, în sfârşit, demontat. Unde a ”GREŞIT” Bram Stoker

15 lucruri pe care nu le stiai despre adevaratii vampiri

Strigoii din mitologia românească: întunecata poveste a morţilor-vii

Vampirii nu pot exista. E dovedit matematic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase