Home » Cultură » MNIR: Ceremonia înmânării însemnelor premiului Nobel aparţinând lui Emil Palade a fost amânată

MNIR: Ceremonia înmânării însemnelor premiului Nobel aparţinând lui Emil Palade a fost amânată

MNIR: Ceremonia înmânării însemnelor premiului Nobel aparţinând lui Emil Palade a fost amânată
Publicat: 19.12.2017
Ceremonia înmânării însemnelor premiului Nobel aparţinând doctorului George Emil Palade reprezentanţilor Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), în patrimoniul căruia vor intra, va fi amânată din motive tehnice, informează instituţia.

Ceremonia de semnare a actului de donaţie a diplomei şi medaliei Nobel – premiu cu care George Emil Palade a fost distins în 1974 – din partea profesorului Philip Palade trebuia să aibă loc marţi la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti.

MNIR anunţă, însă, că amână ceremonia, din cauza unor probleme tehnice – o pană majoră de electricitate – apărute pe Aeroportul Internaţional Hartsfield-Jackson din Atlanta (Georgia, SUA), de unde urma să se îmbarce prof. dr. Philip Palade către Bucuresti, fapt care a dus la anularea zborului şi la grave perturbări ale traficului aerian desfăşurat între SUA şi Europa. Acest fapt face imposibilă stabilirea, în acest moment, a datei sosirii lui Philip Palade în România, adaugă reprezentanţii instituţiei.

Însemnele premiului Nobel aparţinând lui George Emil Palade vor intra în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi vor fi expuse în Sala Tezaurului Istoric, în cadrul unui eveniment care va avea loc la o dată ulterioară.

Omul de ştiinţă american de origine română George Emil Palade s-a născut în Iaşi, pe 19 noiembrie 1912. În 1930, a devenit student al Facultăţii de Medicină a Universităţii din Bucureşti, iar în 1940 a obţinut titlul de doctor în medicină. Între anii 1942 – 1945 a făcut parte din Corpul Medical al Armatei Române. În 1946, a devenit cercetător la Universitatea Rockefeller din New York. În 1961, el a fost ales membru al Academiei de Ştiinte a SUA. A fost cercetător la Universitatea Yale şi Universitatea din San Diego.

A primit premiul Nobel pentru Medicină în 1974, împreună cu Albert Claude şi Christian de Duve, „pentru descoperiri privind organizarea funcţională a celulei, care au avut un rol esenţial în dezvoltarea biologiei celulare moderne”.

A fost ales membru de onoare al Academiei Române în anul 1975. În 1986, a primit de la preşedintele SUA din epocă, Ronald Reagan, Medalia Naţională pentru Ştiinţă. În 1989, el a fost ales membru de onoare al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe. În 2007, a fost decorat cu Ordinul naţional „Steaua României” în grad de Colan.

George Emil Palade a încetat din viaţă la 8 octombrie 2008, în statul american California.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase