Home » Cultură » Marele premiu Pelicam 2018 a fost luat de un film al cărui regizor şi-a pierdut viaţa în timpul producţiei

Marele premiu Pelicam 2018 a fost luat de un film al cărui regizor şi-a pierdut viaţa în timpul producţiei

Marele premiu Pelicam 2018 a fost luat de un film al cărui regizor şi-a pierdut viaţa în timpul producţiei
Publicat: 26.06.2018
Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni de la Tulcea şi-a desemnat câştigătorii în cadrul unei gale care a avut loc duminică seară, după patru zile de documentare, dezbateri şi alte evenimente speciale, iar "Untitled" a fost marele câştigător, arată un comunicat.

Pelicula „Fără titlu/ Untitled” (Austria 2017), regizată de Michael Glawogger şi Monika Willi, a fost marele câştigător al Pelicam 2018, arată organizatorii festivalului de la Tulcea, scrie Mediafax.

Din juriu au făcut parte regizorul Andrei Ujică, jurnalistul Sven Egenter şi directoarea Festivalului Internaţional de Film pentru Drepturile Omului Verzio din Budapesta, Oksana Sarkisova.

Cele şase documentare intrate în concurs i-au purtat pe spectatori din zona arctică până în minele din Congo, dar juraţii au decis în unanimitate, după deliberări care, spun organizatorii, au durat numai 60 de secunde, că filmul în timpul căruia regizorul şi-a pierdut viaţa merită cea mai înaltă distincţie.

„Filmul este o dovadă a sincerităţii radicale a lui Michael Glawogger faţă de el şi faţă de lume, cât şi faţă de cinema ca un act existenţial şi definitiv pe care l-a urmat până la moarte. Monica Willi a încheiat munca regizorului într-o manieră respectuoasă şi sensibilă, creând un film care reprezintă testamentul lui. Filmul este o arhivă a ultimei călătorii a lui Glawogger, cât şi un parcurs existenţial în sine”, au motivat membrii juriului.

Premiul constă în suma de 2.000 de euro, oferită de Primăria Municipiului Tulcea.

Competiţia Black Sea Docs a fost jurizată de regizorul Andrei Dăscălescu, Erika Stanciu, directoarea Fundaţiei Pro Park pentru Arii Protejate, şi Nicolas Guignard, directorul Festivalului Internaţional de Film de Mediu Vert din Elveţia. Documentarul „Braguino”, de Clément Cogitore (Franţa/Finlanda, 2017) a fost desemnat câştigător: „Am fost atinşi de povestea acestei familii care trăieşte într-o completă autarhie şi respect faţă de natură şi care este ameninţată de politcieni corupţi, vânători şi lăcomie. Acesta este un exemplu a ce se întâmplă în multe alte locuri din lume. Povestea este ajutată de imaginea frumoasă şi multă tensiune”, au explicat membrii juriului. Premiul constă în servicii de postproducţie pentru următorul film al regizorului, în valoare de 3.000 de euro, oferit de CineLabs.

Juriul Black Sea Docs a oferit şi o menţiune specială pentru filmul „Delta”, de Oleksandr Techynskyi (Ucraina, 2017), regizorul fiind considerat un cineast care surprinde discret, poetic şi cinematic viaţa unor personaje pe cât de normale, pe atât de extraordinare. Oleksandr Techynskyi, prezent la festival, s-a declarat de două ori bucuros, o dată pentru premiu, şi a doua oară pentru că a ajuns şi pe celălalt mal al Deltei, după ce a filmat ani de zile în partea ucraineană, spun organizatorii.

Premiul de 500 de euro oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei pentru câştigătorul secţiunii dedicate scurtmetrajelor a mers la „Cenuşa rămâne caldă/ The Ashes Remain Warm”, de Mónica Martins Nunes (Capul Verde/Portugalia/Germania, 2017). Juriul a motivat prin faptul că filmul dezvăluie echilibristica pe care o execută omul în relaţia distructivă cu natura.

Secţiunea a fost jurizată de jurnalistul Paul Radu, redactorul-şef al Rise Project, Boglarka Nagy, programatoarea cinematografului Elvire Popesco, şi Vincent Marti, din partea companiei de distribuţie Sophie Dulac.

Cinci adolescenţi din Tulcea coordonaţi de regizorul Vlad Petri, au alcătuit juriul competiţiei Fresh Perspectives. Câştigătorul secţiunii a fost filmul „Cizmuliţele galbene/ Little Yellow Boots”, o producţie Finlanda/Franţa, în regia lui John Webster. Juraţii au considerat că documentarul reuşeşte să sintetizeze o problematică general valabilă, încălzirea globală, dar şi urmările acesteia. Mai mult, regizorul stârneşte empatia publicului, determinându-l să ia atitudine pentru combaterea schimbărilor climatice. Premiul constă în 500 de euro oferiţi de Fundaţia pentru Parteneriat.

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Pelicam a avut loc în perioada 21 – 24 iunie şi a fost organizată de Asociaţia Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Institutului Cultural Român, Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Uniunii Cineaştilor din România şi al Fundaţiei pentru Parteneriat. Pelicam face parte din reţeaua internaţională Green Film Network.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase