Home » D:News » ”Gena şefiei”: calităţile de lider sunt influenţate de o anumită zestre genetică

”Gena şefiei”: calităţile de lider sunt influenţate de o anumită zestre genetică

”Gena şefiei”: calităţile de lider sunt influenţate de o anumită zestre genetică
Publicat: 16.01.2013
Se vorbeşte adesea despre oameni „născuţi pentru a fi lideri”, iar acum cercetătorii au confirmat: există într-adevăr oameni cu o predispoziţie înnăscută de a conduce, iar această tendinţă este determinată de prezenţa unei anumite gene.

Analizând mostre ADN provenite de la 4.000 de persoane, cercetătorii de la University College London au descoperit că, în cazul celor care posedau o genă numită rs4950, probabilitatea de a avea o funcţie de conducere la serviciu era cu 25% mai mare decât în cazul celor ce nu aveau gena respectivă.

Cercetătorii au analizat datele din două studii americane foarte ample: National Longitudinal Study of Adolescent Health şi Framingham Heart Study.

După cum afirmă conducătorul studiului, dr. Jan-Emmanuel De Neve, în articolul publicat în jurnalul Leadership Quarterly, genotipul rs4950 pare a fi asociat cu transmiterea calităţilor de lider de la o generaţie la alta.

Totuşi, gena este prezentă la aproximativ jumătate din populaţie, ceea ce înseamnă că intervin şi alţi factori (experienţa, mediul) care joacă un rol în obţinerea unei funcţii de conducere.

Cercetătorii avertizează în privinţa unei potenţiale probleme etice care ar putea surveni în anii următori: companiile ar putea realiza teste genetice pentru a evalua calităţile de lider ale angajaţilor, ceea ce ar introduce o nouă formă de discriminare. E nevoie, spun ei, de extinderea măsurilor de protecţie împotriva discriminării pe baze genetice.

Printre marii lideri ai vremurilor recente se numără Martin Luther King, Gandhi, Nelson Mandela şi Sir Winston Churchill. Însă, spun specialiştii, liderii nu sunt neapărat „buni”: Hitler, Stalin şi Genghis Han au fost şi ei lideri extrem de eficienţi, în felul lor.

Sunt necesare mai multe studii pentru a înţelege modul în care gena rs4950 interacţionează cu alţi factori – precum mediul în care este educat un copil – pentru a influenţa acele însuşiri care pot face dintr-un individ un lider.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase