Home » D:News » Bărbaţii care se implică în treburile casnice fac sex mai rar, arată un nou studiu sociologic

Bărbaţii care se implică în treburile casnice fac sex mai rar, arată un nou studiu sociologic

Bărbaţii care se implică în treburile casnice fac sex mai rar, arată un nou studiu sociologic
Publicat: 30.01.2013
„Drumul spre iad este pavat cu intenţii bune”, spune o veche zicală. Acum, un nou studiu pare să confirme acest proverb: o cercetare publicată în jurnalul „American Sociological Review” arată că bărbaţii care se implică mai mult în treburile casnice fac mai puţin sex.

Studiul arată că bărbaţii ce petrec mai mult timp efectuând sarcini tradiţional feminine – precum gătitul, efectuarea curăţeniei şi realizarea de cumpărături – relatează că fac mai rar sex în comparaţie cu bărbaţii ce au relatat că îşi dedică timpul sarcinilor masculine.

„Rezultatele studiului nostru sugerează că rolurile de gen popularizate în societatea noastră joacă un rol foarte important asupra frecvenţei sexuale în cadrul căsătoriei heterosexuale”, a explicat Sabino Kornrich, cercetător în cadrul Centrului de Studii Avansate al Institutului Juan March din Madrid şi totodată autorul studiului.

„Cuplurile în care bărbaţii participă mai mult la sarcinile casnice efectuate de obicei de femei relatează o frecvenţă mai redusă a partidelor sexuale. De asemenea, cuplurile în care bărbaţii participă mai mult la sarcini considerate tradiţional a fi masculine – lucrul în curte, plata facturilor, repararea automobilului – relatează un număr mai mare de partide sexuale”, a explicat cercetătorul.

Studiul a folosit date de la cuplurile heterosexuale căsătorite din Statele Unite ale Americii obţinute în urma cercetării National Survey of Families and Households.

În medie, bărbaţii din studiu au relatat că au făcut sex de 5,2 ori în luna precedentă, iar femeile de 5,6 ori. Atât bărbaţii cât şi femeile din cuplurile cu diviziuni tradiţionale ale muncii au relatat că au avut mai multe partide de sex.

„Rezultatele sugerează existenţa unor «scenarii sexuale» separate pe sexe, în care comportamentele tradiţionale pentru fiecare sex joacă un rol important în crearea dorinţei sexuale şi în realizarea activităţii sexuale”, afirmă Kornrich.

Cercetătorii subliniază că rezultatele studiului nu înseamnă automat că bărbaţii ar trebui să renunţe să se mai implice în treburile casnice.

„Bărbaţii care refuză să ajute la rezolvarea problemelor casnice pot genera conflicte în interiorul căsătoriei, reducând satisfacţia maritală a soţiilor”, a avertizat Kornrich.

„Alte cercetări au arătat că satisfacţia maritală a femeilor este corelată cu participarea bărbaţilor la sarcinile casnice, ce implică de obicei atât sarcini tradiţional feminine, cât şi sarcini tradiţional masculine”, a concluzionat cercetătorul.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase