Home » D:News » Omul cu super-vedere: în urma unei operaţii, un bărbat vede lucruri inaccesibile oamenilor de rând (FOTO)

Omul cu super-vedere: în urma unei operaţii, un bărbat vede lucruri inaccesibile oamenilor de rând (FOTO)

Publicat: 07.06.2013
Un bărbat din SUA s-a operat din cauza unor probleme la ochi, iar în urma intervenţiei chirurgicale a căpătat „superputeri”, văzând lucruri pe care oamenii obişnuiţi nu le pot vedea.

Alek Komar, un fost ofiţer în Air Force ce recunoaşte că „ochii au fost întotdeauna o problemă”, şi-a petrecut toată viaţa purtând ochelari şi lentile de contact pentru a combate miopia de care suferea. În 2010, la vârsta de 46 de ani, bărbatul a observat că ochiul său drept avea din ce în ce mai multe probleme, iar la un control a fost diagnosticat cu cataractă.

În 2011, Komar s-a hotărât să se opereze, alegând să i se introducă în ochi implanturi cu Crystalens pentru a combate astfel cataracta şi pentru a elimina nevoia de a folosi ochelari. După operaţie, Komar a descoperit că nu vede doar mai bine, ci şi mai mult.

Mai exact, Komar poate să vadă acum părţi ale spectrului luminos mai joase de zona dincolo de care oamenii, teoretic, nu pot să vadă – el poate vedea lumina ultravioletă.

În ultimii ani, americanul a lansat un website în care documentează eforturile pe care le-a făcut pentru a-şi testa noua „superputere”.

„Am efectuat numeroase teste asupra vederii mele ultraviolete”, scrie Komar pe pagina personală. „Acum mi-e ceva mai greu să văd diferenţa, după ce mi-am operat ambii ochi, pentru că nu mai pot compara perspectiva între cei doi ochi. Pot să văd mult mai bine într-o cameră întunecată decât alţi oameni atunci când se foloseşte o lampă UV, deşi ei văd mai clar lămpile fluorescente, pentru că pentru ei contrastul e mai mare, deoarece camera este întunecată pentru ei”, explică Komar.

La început, prietenii şi familia lui Komar credeau că bărbatul îşi imaginează noile sale abilităţi. În cele din urmă, un inginer de la Hewlett-Packard s-a oferit să-i testeze vederea cu aparatul Monochromator, care este capabil să afişeze diferite lungimi de undă ale luminii cu modificări minore. Acest test a confirmat că, într-adevăr, Komar vede porţiuni din spectrul luminos ce nu sunt accesibile celorlalţi oameni.

Se pare că nu este singurul cu această „superputere” – în ultimii ani, Komar a fost contactat de mai multe persoane cărora le-au fost introduse chirurgical aceleaşi implanturi în ochi şi care au suferit efecte similare.

Povestea lui Komar este fascinantă din mai multe motive: ea oferă un exemplu al limitelor propriilor noştri ochi şi ne arată potenţialul capacităţilor noastre şi adaptabilitatea creierului nostru. De asemenea, experienţa bărbatului oferă indicii despre operaţiile ce vor putea fi efectuate în viitor, când, poate, vom căpăta abilitatea de a vedea perfect în întuneric.

Iată câteva imagini ce atestă diferenţele între vederea noastră şi cea de care se bucură Komar:

Pentru a afla mai multe detalii despre povestea lui Alek Komar, accesaţi site-ul său personal.

Surse: BlastrAlek Komar

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase