Home » D:News » Cercetătorii au spulberat un vechi mit alimentar: consumul de ouă nu duce la creşterea colesterolului

Cercetătorii au spulberat un vechi mit alimentar: consumul de ouă nu duce la creşterea colesterolului

Cercetătorii au spulberat un vechi mit alimentar: consumul de ouă nu duce la creşterea colesterolului
Publicat: 22.07.2013
Deşi la finalul secolului al XX-lea specialiştii credeau că persoanele care mănâncă mai mult de două ouă pe săptămână riscă să sufere o creştere a nivelului colesterolului, în ultimii ani experţii au început să combată acest mit. Acum, un nou studiu arată că adolescenţii care consumă mai multe ouă nu au parte de un colesterol seric mai mare, indiferent de nivelul activităţii fizice.

Noua cercetare efectuată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Granada a analizat legătura dintre consumul de ouă în rândul adolescenţilor şi principalii factori de risc pentru afecţiunile cardiovasculare, precum profilul lipidelor, ţesutul adipos excesiv, rezistenţa insulină şi hipertensiunea arterială.

„Tradiţional, doctorii insistau că un consum ridicat de ouă duce la creşterea nivelului colesterolului, astfel că în ultimele decenii s-a înregistrat o tendinţă în care autorităţile medicale recomandau oamenilor să restricţioneze cantitatea de ouă consumate”, a explicat autorul studiului, Alberto Soriano Maldonado.

Cu toate acestea, cele mai recente cercetări sugerează că nivelul crescut al colesterolului seric este afectat mai mult de consumul de grăsimi saturate şi de grăsimi trans – prezente în carnea roşie şi în produsele de patiserie – decât de cantitatea de colesterol din dietă.

Studiul efectuat de Alberto Soriano Maldonado în cadrul proiectului european HELENA, desfăşurat în nouă ţări, a demonstrat că adolescenţii care consumau cantităţi mai mari de ouă nu prezentau nici un nivel mai mare al colesterolului, nici o înrăutăţire a sănătăţii cardiovasculare, indiferent de cât sport efectuau.

„Concluziile publicate în jurnalul Nutrición Hospitalaria confirmă studiile recente efectuate pe adulţi sănătoşi ce sugerează că un consum de până la şapte ouă pe săptămână nu este asociat unui risc crescut de a dezvolta afecţiuni cardiovasculare”, subliniază Soriano.

De aceea, cercetătorii recomandă reanalizarea recomandărilor nutriţionale pentru adolescenţi, deşi subliniază că ar fi util ca cercetarea să fie efectuată şi pe un grup similar cu un consum şi mai mare de ouă.

„Oul este un aliment ieftin, bogat în proteine de o calitate foarte ridicată, în minerale, folaţi şi vitamine B. Astfel, poate oferi o cantitate mare de substanţe nutritive necesare pentru dezvoltarea optimă a adolesceţilor”, afirmă cercetătorul.

În 1973, American Heart Association a recomandat limitarea consumului de ouă la maximum 3 pe săptămână, o idee acceptată de specialişti timp de mulţi ani. Cu toate acestea, deşi majoritatea alimentelor bogate în colesterol sunt totodată bogate în grăsimi saturate, un ou de dimensiuni medii conţine 200 de miligrame de colesterol, dar are mai multe grăsimi nesaturate decât grăsimi saturate şi conţine doar 70 de calorii.

Sursa: ScienceDaily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Femeile își dau seama mai repede atunci când cineva este bolnav, arată un studiu
Femeile își dau seama mai repede atunci când cineva este bolnav, arată un studiu
Demența la câini este mai comună decât credeai. La ce semne să fii atent?
Demența la câini este mai comună decât credeai. La ce semne să fii atent?
De ce victimele din Pompeii erau îmbrăcate cu haine groase de lână dacă Vezuviul a erupt în luna august?
De ce victimele din Pompeii erau îmbrăcate cu haine groase de lână dacă Vezuviul a erupt în luna august?
15 lucruri mai puțin știute despre Chris Rea
15 lucruri mai puțin știute despre Chris Rea
Brânza, asociată cu un risc mai scăzut de demență într-un studiu desfășurat pe 25 de ani
Brânza, asociată cu un risc mai scăzut de demență într-un studiu desfășurat pe 25 de ani
Psihologia indiferenței în relațiile apropiate. De ce indiferența celor dragi rănește profund și ce efecte are asupra sănătății emoționale?
Psihologia indiferenței în relațiile apropiate. De ce indiferența celor dragi rănește profund și ce efecte are asupra ...
Singurătatea și libertatea: cum se naște echilibrul dintre frica de abandon și independență
Singurătatea și libertatea: cum se naște echilibrul dintre frica de abandon și independență
Test de cultură generală. De ce se spune că potcoavele aduc noroc?
Test de cultură generală. De ce se spune că potcoavele aduc noroc?
Telescopul SPHEREx a finalizat prima hartă cosmică a întregului cer
Telescopul SPHEREx a finalizat prima hartă cosmică a întregului cer
Creștere accentuată a cazurilor de gripă. Ce recomandă Ministerul Sănătății?
Creștere accentuată a cazurilor de gripă. Ce recomandă Ministerul Sănătății?
Unul dintre cele mai controversate personaje ale istoriei contemporane. Adorat cu îndârjire şi astăzi în ţara natală, este vinovat pentru moartea a 70 de milioane de oameni
Unul dintre cele mai controversate personaje ale istoriei contemporane. Adorat cu îndârjire şi astăzi în ţara natală, ...
Cum au fraudat doi români statul britanic cu sute de mii de lire sterline?
Cum au fraudat doi români statul britanic cu sute de mii de lire sterline?
Câți bani cash mai folosesc europenii?
Câți bani cash mai folosesc europenii?
Statele Unite interzic dronele fabricate în afara țării, în special cele din China
Statele Unite interzic dronele fabricate în afara țării, în special cele din China
Chiar și câinii pot face Alzheimer. Care sunt semnele de demență canină?
Chiar și câinii pot face Alzheimer. Care sunt semnele de demență canină?
Pământul ar fi putut fi devastat de explozii spațiale „invizibile”
Pământul ar fi putut fi devastat de explozii spațiale „invizibile”
Cum s-au schimbat planurile militare ale României după Războaiele Balcanice
Cum s-au schimbat planurile militare ale României după Războaiele Balcanice
Cercetătorii au descoperit că anotimpurile Pământului sunt ciudat de desincronizate
Cercetătorii au descoperit că anotimpurile Pământului sunt ciudat de desincronizate