Home » D:News » Cum ne ajută sărutul să găsim şi să păstrăm partenerul potrivit?

Cum ne ajută sărutul să găsim şi să păstrăm partenerul potrivit?

Cum ne ajută sărutul să găsim şi să păstrăm partenerul potrivit?
Publicat: 11.10.2013
Sărutul ajută la identificarea potenţialilor parteneri, mai ales în cazul în care, la fel ca o eroină din cărţile lui Jane Austin, nu eşti dispusă să aştepţi toată viaţa după Mr. Darcy.

Oamenii de ştiinţă cred că sărutul îi ajută pe oameni să analizeze calitatea unui posibil partener, prin gust şi miros.

Mai mult, un studiu realizat la Universitatea Oxford sugerează că în cuplu, sărutul este o metodă de a determina partenerii să rămână împreună. 

De asemenea, în urma studiului s-a constatat că femeile apreciază sărutul atunci când sunt implicate în relaţii pe termen lung. 

Un sondaj online, realizat pe un eşantion de 900 de adulţi a indicat că persoanele care erau mai atrăgătoare sau care aveau mai mulţi parteneri de sex ocazional erau mult mai atente atunci când vine vorba de alegerea partenerilor, apreciind mult mai mult sărutul. 

Aceste rezultate sugerează că sărutul ajută la evaluarea unui potenţial partener

Profesorul Robin Dunbar, de la departamentul de psihologie experimentală, din cadrul Universităţii Oxford, susţine că înainte ca bărbatul şi femeia să decidă să se implice într-o relaţie, curtatul a fost un proces complex care implica analizarea multor aspecte. 

Atracţia iniţială ar putea include trăsături faciale, corporale şi sociale. Apoi, pe măsură ce intrăm mai mult în stadiile de curtare, criteriile de evaluare devin din ce în ce mai intime, iar aici intervine sărutul. În alegerea partenerilor trebuie să facem faţă aşa-numitei „probleme de tip Jane Austen”: cât de mult ar trebui să îl aştept pe Mr. Darcy, în condiţiile în care ar putea exista mai mulţi pretendenţi?”, a explicat expertul.  

Prof. Dunbar susţine că Jane Austen, care a scris „Mândrie şi prejudecată” şi „Raţiune şi Simţire”, a realizat că oamenii se pricepeau extrem de bine la estimarea locului lor pe „piaţa potenţialilor parteneri” şi astfel, ei acţionau ca atare. 

„Depinde de ce fel de mână ai la poker. Dacă ai o mână bună, care îşi permite să licitezi mai mult, atunci îşi poţi permite să ceri mai mult din partea unui potenţial partener”, a mai declarat Dunbar. 

Pe de altă parte, în studiul cercetătorilor de la Oxford, s-a mai constatat că dacă sărutul joacă un rol important în selectarea partenerilor, atunci el joacă un rol important înainte de sex, în cazul relaţiilor scurte, având totodată un rol important şi în relaţiile stabile, la un moment dat. Mai exact, frecvenţa săruturilor într-un cuplu prezenta o legătură cu gradul de calitate al relaţiei, asociere ce nu s-a observat şi în cazul sexului. Cu toate acestea, nivelul de satisfacţie al partenerilor referitor atât la sărut, cât şi la sex corespundea cu calitatea relaţiei. 

În ceea ce priveşte faptul că sărutul s-a dovedit a fi deosebit de important pentru femeile implicate în relaţii fungi, oamenii de ştiinţă susţin că acest fenomen s-ar putea datora faptului că sărutul are un rol în dezvoltarea sentimentelor de afecţiune şi ataşament în cuplu. 

Cercetări anterioare au indicat că femeile pun mai mult accent pe activităţile care întăresc relaţiile pe termen lung, deoarece acestora le este mult mai uşor atunci când au pe cineva alături în perioada sarcinii şi după. 

Sursa: BBC, Universitatea Oxford

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase