Home » D:News » „Minţile luminate” din avionul doborât în Ucraina: o treime din pasageri erau cercetători ce mergeau la o conferinţă pe tema SIDA

„Minţile luminate” din avionul doborât în Ucraina: o treime din pasageri erau cercetători ce mergeau la o conferinţă pe tema SIDA

„Minţile luminate” din avionul doborât în Ucraina: o treime din pasageri erau cercetători ce mergeau la o conferinţă pe tema SIDA
Publicat: 18.07.2014
Aproximativ 100 dintre pasagerii avionului Malaysia Airlines care s-a prăbuşit în Ucraina erau profesionişti şi activişti aflaţi în drum către o conferinţă internaţională pe tema SIDA care începe în acest weekend la Melbourne, scriu vineri mai multe ziare australiene importante.

Cercetători, practicieni şi activişti, toţi specializaţi în domeniul SIDA, reprezentau peste o treime dintre pasagerii zborului MH17, scriu ziarele The Australian şi The Sydney Morning Herald, informaţii care nu au putut să fie confirmate imediat.

La bordul avionului de tip Boeing 777 se aflau 298 de persoane, inclusiv 15 membri ai echipajului. Acesta efectua o legătură Amsterdam-Kuala Lumpur, unde o parte a pasagerilor urma să se îmbarce către Melbourne.

Potrivit The Sydney Morning Herald, participanţi la o reuniune dinaintea conferinţei, la Sydney, au fost informaţi că aproximativ 100 dintre colegii lor se aflau la bordul avionului care a fost doborât joi în Ucraina, de către o rachetă, potrivit unor oficiali americani.

Preşedinta Societăţii Internaţionale privind SIDA, franceza Francoise Barré-Sinoussi, a declarat că nu poate să confirme că 108 participanţi la conferinţa internaţională se aflau la bord.

Conferinţa nu va fi anulată, a adăugat preşedinta. „Am decis să continuăm, ne gândim la ei şi ştim că este ceea ce ar fi vrut să facem”, a spus ea.

„Gândurile şi rugăciunile mele se îndreaptă către familiile celor care au dispărut în mod tragic, la bordul zborului MH17. Mulţi pasageri se aflau în drum către Conferinţa AIDS2014 de aici, la Melbourne”, a scris într-un mesaj postat pe Twitter Michel Sidibe, directorul ONUSIDA, programul care coordonează acţiunea Agenţiei ONU de luptă împotriva pandemiei.

Cercetătorul olandez Joep Lange, fostul preşedinte al Societăţii Internaţionale privind SIDA, se pare că se afla printre pasageri.

„Mai mulţi cercetători, activişti şi reprezentanţi erau la bordul zborului Malaysian Airlines, în drum către Melbourne”, a reacţionat profesorul şi activistul american Gregg Gonsalves, tot într-un mesaj postat pe Twitter, citând numele lui Lange printre victime.

Societatea Internaţională privind SIDA, care organizează Conferinţa internaţională asupra acestei boli, a confirmat într-un comunicat că „mai mulţi dintre colegii şi prietenii noştri” erau în drum către Melbourne, la bordul avionului, dar nu a oferit un număr al acestora.

Această conferinţă internaţională are loc din doi în doi ani, iar cea de-a 20-a ediţie se deschide duminică la Melbourne, în sudul Australiei.

În acest an, la conferinţă sunt aşteptaţi aproximativ 12.000 de participanţi, între care şi fostul preşedinte american Bill Clinton şi cântăreţul şi activistul britanic Bob Geldof.

Volumul de cunoştinţe pe care îl purtau cu ei oamenii ce au murit în avion şi experienţele pe care le-au dezvoltat vor avea un impact devastator asupra cercetării asupra HIV. Timpul necesar pentru a ajunge la nivelul în care poţi veni cu aceste idei nu poate fi recuperat rapid. Astfel că efortul pentru a identifica un leac şi de a preveni HIV/SIDA a făcut un mare pas înapoi”, a comentat profesorul Brian Owler, preşedintele Asociaţiei Medicale Australiene.

Surse: Mediafax, Mashable, The Conversation, Time

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase