Home » D:News » De ce nu e bine ca femeile să nască în prezenţa bărbaţilor lor?

De ce nu e bine ca femeile să nască în prezenţa bărbaţilor lor?

De ce nu e bine ca femeile să nască în prezenţa bărbaţilor lor?
Publicat: 21.01.2015
Deşi a-l avea alături pe partenerul de viaţă în timpul naşterii a devenit ceva obişnuit pentru femeile din Occident, prezenţa lui poate avea asupra femeii un efect nedorit: intensificarea durerilor naşterii, spun autorii unui studiu realizat în Marea Britanie.

În toate cazurile pe care le-au studiat, cercetătorii n-au reuşit să descopere nicio femeie în cazul căreia durerile să fi fost reduse datorită prezenţei soţului sau iubitului ei în sala de naştere.

Studiul a fost realizat de specialişti de la University College London, King’s College London şi University of Hertfordshire, care au realizat un experiment cu participarea a 39 de femei. Acestora le-a fost administrat, pe un deget, un puls laser care producea o senzaţie dureroasă de scurtă durată, în timp ce partenerii lor stăteau alături de ele. Femeilor le-a fost monitorizată activitatea cerebrală şi au fost rugate să evalueze intensitatea durerii pe o scală de la 0 la 11.

Oamenii de ştiinţă au repetat apoi experimentul în vreme ce  partenerii femeilor stăteau într-o altă cameră. 

Au constatat că, în niciunul dintre cazuri, intensitatea durerii percepute nu a fost redusă de prezenţa partenerului, ba chiar, în unele cazuri, durerea resimţită a fost mai mare.

Studii anterioare arătaseră că femeile care născuseră foloseau în mai mică măsură analgezice după naştere, dacă la naştere fuseseră prezenţi şi partenerii lor, dar autorii noului studiu spun că acele cercetări nu fuseseră suficient de exacte. 

Rezultatele noului studiu, publicate în jurnalul Social Cognitive and Affective Neuroscience, sugerează că practica de a încuraja prezenţa bărbaţilor în sălile de naştere, pentru a-şi sprijini partenerele, s-ar putea să nu fie atât de utilă cum se crede. 

Alţi specialişti susţin însă că acceptarea sau evitarea prezenţei partenerilor femeilor trebuie să ţină seama de necesităţile şi preferinţele individuale ale membrilor cuplului şi că e posibil ca, în aceste preferinţe, să fie vorba nu doar despre durerile fizice, ci de implicaţii mai largi ale experienţei complexe a naşterii. 

Natura relaţiei dintre membrii cuplului pare să influenţeze modul în care femeile resimt durerea în timpul naşterii: în cuplurile care au dificultăţi în instaurarea unui climat de apropiere şi intimitate, prezenţa partenerului în sala de naştere poate spori intensitatea durerilor resimţite de femei în cursul travaliului.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase