Home » D:News » Un nou beneficiu al consumului de cafea a fost descoperit

Un nou beneficiu al consumului de cafea a fost descoperit

Un nou beneficiu al consumului de cafea a fost descoperit
Publicat: 21.08.2015
Consumul zilnic de cafea cu cofeină creşte posibilitatea de a supravieţui unui cancer la colon şi protejează pacienţii trataţi deja de o revenire a acestei boli, susţine un studiu publicat în revista britanică 'Journal of the clinical Oncology', transmit AFP şi EFE.

Cercetarea a fost efectuată într-o clinică de specialitate din oraşul american Boston pe un eşantion format din o mie de persoane care fuseseră tratate chirurgical şi cu chimioterapie pentru cancer colorectal în stadiul III ceea ce înseamnă că maladia le cuprinsese ganglionii limfatici din jurul tumorii iniţiale, dar nu mai mult.

În condiţii obişnuite, în 35 % din cazuri boala revine la acest tip de pacienţi, dar ‘riscul este mai mic la cei care obişnuiesc să bea cafea zilnic’, s-a constatat.

Efectul asupra cancerului depinde foarte mult de cantitatea de cafea consumată. La bolnavii care au primit cel puţin patru căni de cafea zilnic (aproximativ 460 mg de cofeină), a scăzut cu 42 % riscul de reapariţie a cancerului şi cu 33 % cel de a deceda din alte cauze, prin comparaţie cu participanţii la studiu care nu au consumat cafea.

Două sau trei căni de cafea în fiecare zi au avut un efect de protecţie moderat, iar o cantitate de o ceaşcă sau chiar mai puţin nu a produs nicio modificare.

Cu toate acestea, Charles Fuchs, director al Centrului de Cancer Gastrointestinal din Boston, coordonatorul acestui studiu, este rezervat în a recomanda consumul de cafea drept tratament alternativ pentru bolnavii de cancer la colon. ‘Dacă bei în mod regulat cafea şi ai fost tratat de cancer la colon, nu abandona acest obicei, dar dacă nu eşti un consumator frecvent şi îţi pui întrebarea dacă ar trebui să bei mai multă cafea, este preferabil să ceri sfatul medicului’, a afirmat el.

Autorii studiului — primul referitor la rolul consumului de cafea în combaterea cancerului colorectal — au observat că efectul este datorat cofeinei şi nu altor compuşi. Ei nu au reuşit încă să explice mecanismul prin care acţionează cofeina.

Cercetări anterioare au scos în evidenţă efectele protectoare pe care cafeaua le poate avea asupra altor forme de cancer, cum ar fi cel hepatic, la sân, la prostată şi cel de piele. Totodată, există studii conform cărora un consum regulat de cafea poate reduce riscul de diabet de tip 2. O posibilă explicaţie ar fi aceea că, odată cu consumul de cafea, creşte sensibilitatea organismului la insulină şi se micşorează nevoia de acest hormon. Acest fenomen ar putea ajuta şi la reducerea proceselor inflamatorii, care sunt un factor de risc în cancer şi în diabet.

Sursa: Agerpres

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase