Home » Istorie » DESCOPERIREA uimitoare la Stonehenge care contrazice toate cercetările anterioare. Ce s-a întâmplat cu aceste femei în urmă cu 5000 de ani – FOTO

DESCOPERIREA uimitoare la Stonehenge care contrazice toate cercetările anterioare. Ce s-a întâmplat cu aceste femei în urmă cu 5000 de ani – FOTO

Publicat: 06.02.2016
Studiul s-a concentrat asupra unei descoperiri făcute în complexul "Aubrey Hole seven"

Oamenii de ştiinţă englezi au petrecut mai mulţi ani studiind rămăşiţele osoase descoperite în timpul unei escavaţii din apropierea sitului de la Stonehenge. Spre surprinderea lor, au aflat că materialul osteologic provenea, în cea mai mare parte, de la indivizi de sex feminin.

Rezultatele cercetării arheologilor contrastează cu cele ale studiilor realizate până în momentul de faţă, care arătau că, în sudul insulelor britanice, majoritatea locurilor de înhumare destinate nobilimii erau destinate bărbaţilor. Totodată, noile informaţii obţinute susţin teoria conform căreia Stonehenge ar fi fost folosit ca loc de înhumare pentru liderii comunităţilor locale din perioada neolitică. În timpul săpăturilor efectuate în zona sitului megalitic de la Stonehenge, cercetătorii au identificat rămăşiţele osoase aparţinând unui număr de 100-200 de indivizi, care au fost înhumaţi aici în perioada neoliticului şi a epocii cuprului.

Foto: dailymail.co.uk/AERIAL-CAM/SWNS Group

Cercetările actuale s-au concentrat asupra unei gropi de înhumare denumită Aubrey Hole seven. Aceasta se numără printre cele 56 de puncte similare care înconjoară monumentul. Dat fiind faptul că la Stonehenge au fost înmormântaţi doar indivizi cu un statut social important, iar cei mai mulţi dintre aceştia s-au dovedit a fi femei, s-a ajuns la concluzia că, în neolitic, femeile deţineau majoritatea în rândul claselor sociale superioare.

Foto: dailymail.co.uk/AERIAL-CAM/SWNS Group

Aubrey Hole seven a fost studiată pentru prima dată în anul 1920, de echipa de cercetare condusă de arheologul William Hawley. La acea dată, Hawley a reînhumat rămăşiţele osoase pe care le descoperise, în speranţa că fragmentele vor fi găsite din nou de către specialişti mult mai bine pregătiţi. Până în momentul de faţă, au fost dezhumate circa 45 de kilograme de material osteologic incinerat.

Foto: dailymail.co.uk/AERIAL-CAM/SWNS Group

Sarcina de a studia în detaliu rămăşiţele osoase i-a revenit lui Christie Wills, doctorand al University College London şi expert în studierea materialului osteologic uman. Rezultatele obţinute au arătat că în situl din apropierea Stonehenge-ului a fost depusă cenuşa a 14 femei şi 9 bărbaţi. Cu ajutorul datării cu radiocarbon, cercetătorii au putut afla că înhumările au avut loc în perioada cuprinsă între anii 3100 – 2140 î.Hr. Aceasta corespunde primelor etape ale activităţii umane în zona sitului neolitic.

Foto: dailymail.co.uk/AERIAL-CAM/SWNS Group

Cele mai multe dintre siturile mai vechi decât Stonehenge sunt construite sub forma unor tumuli, care conţin camere mortuare. Acestea erau amplasate pe dealuri, departe de aşezările umane. Spre deosebire de aceste situri, Stonehenge a fost dispus pe un teren relativ plat, în apropierea unei aşezări, despre care actuala echipă de cercetare crede că reprezintă o schimbare în modul de comemorare a celor decedaţi, inclusiv a femeilor.

Foto: dailymail.co.uk/AERIAL-CAM/SWNS Group

Cu toate acestea, specialiştii britanici susţin că rolul femeii a început să decadă pe parcursul mileniului III î.Hr., dovezile istorice şi arheologice consemnând această evoluţie. În mod concret, este vorba de o lipsă a artefactelor asociate cu reprezentanţii claselor sociale superioare, care lipsesc din mormintele indivizilor de sex feminin.

Sursa: Mail Online

Vă mai recomandăm şi:     8,2 milioane de oameni din întreaga lume mor în fiecare an din cauza acestei maladii – VIDEO

                                             Cel mai bun artist de jazz din toate timpurile – VIDEO

                                         Grupul farmaceutic Sanofi Pasteur a iniţiat CERCETĂRI pentru un VACCIN contra virusului Zika

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase