Home » D:News » Decizie luată de Ucraina la 30 de ani de la explozia de la Cernobîl

Decizie luată de Ucraina la 30 de ani de la explozia de la Cernobîl

Decizie luată de Ucraina la 30 de ani de la explozia de la Cernobîl
Publicat: 25.02.2016
Explozia a avut loc la 26 aprilie 1986.

Zona radioactivă din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl va fi transformată în „rezervaţie radiologică a biosferei”, potrivit unei decizii a Guvernului Ucrainei, la 30 de ani de la cel mai grav accident atomic din istorie, anunţă site-ul postului Vesti, citat de agenţia Sputnik.

„Anul acesta, vom lua toate măsurile şi aşteptăm semnarea cât mai curând a decretului prezidenţial privind crearea rezervaţiei radiologice a biosferei la Cernobîl. Sperăm să finalizăm procedurile înainte de 26 aprilie”, când se împlinesc 30 de ani de la accident, a declarat Anna Vronskaia, ministrul ucrainean al Ecologiei şi Resurselor naturale.

Conform unui studiu prezentat de autorităţile ucrainene, oamenii pot sta patru-cinci zile la o distanţă mai mică de 30 de kilometri de zona unei explozii nucleare şi o zi la o distanţă de zece kilometri, fără ca sănătatea să le fie afectată.

În schimb, în zona fostei centrale de la Cernobîl, unde pe 26 aprilie 1986 a avut loc o explozie nucleară, sunt numeroase specii de animale sălbatice. Absenţa oamenilor a favorizat venirea cailor sălbatici, a elanilor, râşilor, lupilor şi urşilor.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase