Home » D:News » Cât de dăunător este uleiul pentru organism şi trebuie sau nu să renunţăm la acest produs?

Cât de dăunător este uleiul pentru organism şi trebuie sau nu să renunţăm la acest produs?

Cât de dăunător este uleiul pentru organism şi trebuie sau nu să renunţăm la acest produs?
Publicat: 22.03.2016
Dacă mâncarea gătită ne poate scăpa de obezitate, renunţarea la uleiul de gătit ne poate aduce silueta la care visăm cu toţii.
Mâncarea gătită rămâne unul dintre cele mai sănătoase preparate. “Nimic nu se compară cu mâncarea gătită când vine vorba de preparate echilibrate şi sănătoase. Orice ai mânca gata ambalat dintr-un pachet sau orice pui la repezeală pe pâinea din frigider are volum mic şi multe calorii. Orice poţi mânca rece în picioare, în maşină sau pe canapea la televizor îngraşă mai tare decât o farfurie de ciorbă sau de tocăniţă. Pentru cei care vor să slăbească există chiar recomandarea să nu aibă la îndemână decât mâncarea care trebuie gătită/încălzită/mâncată cu tacâmuri”, spune medicul nutriţionist Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.  
 
Dar şi gătitul asta poate fi o capcană dacă nu suntem atenţi la ulei. Avem în tradiţiile culinare uleiul ca şi ingredient obligatoriu în orice preparat, totul începe cu „se pune ulei în cratiţă”. La 100cal/lingura pot să vă spun că obiceiul asta ne „costă” silueta”, adaugă nutriţionistul Mihaela Bilic.
 
Mâncarea cu legume poate deveni bombă calorică în funcţie de cât ulei conţine. “Nu e nevoie să fie şniţel, chiftele sau peşte prăjit ca să ne îngrăşăm, o facem şi cu un ghiveci care are ulei. Nu contează tipul de ulei, toate au 900cal/100ml, iar gustul pe care îl dă mâncării e relativ, mai degrabă e în credinţa noastră că fără ulei nu se poate.
 
În Franţa pacienţii obezi sunt obligaţi să asiste la o lecţie de gătit în care nu se foloseşte ulei, tocmai pentru a simţi că gustul nu depinde de el. Cu sos de roşii, condimente şi ierburi aromate se obţin preparate mai gustoase. Apoi, dacă avem carne, peşte sau branză într-o mâncare, savoarea e garantată. „Economia” pe care o faceţi în bugetul caloric e uriaşă dacă eliminaţi uleiul de gătit. Şi pe lângă siluetă, sănătatea voastră va avea de câştigat, pentru că veţi scăpa de prezenţa lui Omega 6 cu efect pro-inflamator. 
 
Vă provoc la o încercare: renunţaţi o lună la o sticlă de ulei de gătit şi descoperiţi ce gust are mâncarea fără el. Lasaţi doar 1-2 linguri/zi de ulei crud, pus peste salate. Veţi slăbi, vă promit”, mai spune nutriţionistul. 
 
Sursa: Gândul
 
Vă recomandăm şi aceste articole:
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase