Home » D:News » Chimicalele din E-Cigarette pot cauza boala „plămânilor-popcorn”. Rezultatul alarmant al unei cercetări efectuate la Harvard

Chimicalele din E-Cigarette pot cauza boala „plămânilor-popcorn”. Rezultatul alarmant al unei cercetări efectuate la Harvard

Publicat: 11.12.2015
Peste 7.000 de tipuri de ţigări electronice sunt cunoscute pe piaţă. Sunt numite şi vaping şi pot avea şi diverse arome, de fructe, bomboane şi cocktailuri.
În timp ce Departamentul Britanic de Sănătate Publică consideră că E- Cigarettele sunt „cu 95% mai puţin dăunătoare decât tutunul”, ultimele cercetări şi analize ale produselor chimice de aromatizare a lichidelor din interiorul ţigărilor electronice au găsit compuşi responsabili de mai multe boli pulmonare. Aceste componente chimice au fost găsite în zeci de tipuri de arome pentru E-cigarette.
 
 
La începutul anilor 2000, expunerea prin inhalare la compusul chimic-diacetil din produsele alimentare a devenit asociat cu o boală gravă care a ajuns să fie numită boala „plămânilor-popcorn”. Muncitorii care lucrau la o instalaţie cu microunde de prelucrare a popcornului au fost expuşi la praf şi particule vizibile, precum vapori cu miros puternic de unt. Acest miros apărea atunci când uleiul, sarea şi aromele se amestecau în rezervoare mari, încălzite.
 
Mulţi dintre aceşti muncitori au dezvoltat o boală respiratorie care seamănă cu bronşita obliterantă. Simptomele includ tuse, astm şi dificultăţi de respiraţie. Aceasta poate duce la pierderea ireversibilă a funcţiei pulmonare, ce poate deveni atât de severă încât numai un transplant ar putea servi drept  tratament.
 
 
În ciuda popularităţii E-Cigaretelor, aproximativ 3 miliarde de dolari au fost cheltuiţi în 2013, numai în SUA, pentru cercetarea substanţelor chimice aromatizante folosite în lichidul ţigărilor electronice.
 
Acum, cercetările chimicalelor din ţigările electronice sunt conduse de Joseph Harvard Allen. Echipa de la Harvard analizează fluxul de aer evacuat din 51 de tipuri de ţigări electronice aromate. Pe lângă diacetil ( un produs secundar al fermentaţiei. Diacetilul apare în mod natural în băuturile alcoolice şi se adaugă la unele produsele alimentare pentru a le conferi un gust untos), echipa a studiat şi 2,3-pentandionă şi acetoină. Toate cele trei substanţe chimice se găsesc în arome precum: unt, caramel, pina colada şi căpşuni. 
 
 
Echipa a constatat că cel puţin unul dintre cei trei produşi chimici aromatizanţi se găsesc în 47 din cele 51 de arome testate. Diacetilul a fost detectat în 39 de arome, în timp ce 2,3-pentandionă şi acetoină au fost detectate în 23 şi 46 de arome.
 
Din cauza asocierii diacetilului cu bolile respiratorii grave, echipa de cercetători recomandă „măsuri urgente” de evaluare a efectelor acestor chimice în condiţiile de expunere la scară largă, prin intermediul  aromelor pentru E-cigarette. În lume, există în acest moment peste 70.000 de sortimente de lichid aromat pentru ţigări electronice.
 
Sursa: IFL Science
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase