Home » D:News » Suma record plătită de o universitate pentru a recupera datele criptate într-un atac informatic

Suma record plătită de o universitate pentru a recupera datele criptate într-un atac informatic

Suma record plătită de o universitate pentru a recupera datele criptate într-un atac informatic
Publicat: 12.06.2016
Deşi vizează în egală măsură companii, instituţii şi persoane obişnuite, atacurile cu malware din categoria ransomware pot veni cu solicitări diverse în ce priveşte taxa de răscumpărare, în funcţie de volumul şi importanţa datelor sechestrate în spatele unui algoritm de criptare.

În timp ce pentru vizitatorii neatenţi care îşi găsesc PC-ul infectat cu ransomware după accesarea unor site-uri dubioase taxa de răscumpărare a datelor pierdute poate începe de la 100-200 dolari, altfel stau lucrurile atunci când infectarea s-a produs printr-un atac direcţionat, vizând angajaţii unei instituţii sau companii cu putere financiară mare, notează Go4it.

În ambele cazuri, suma iniţială nu este finală şi poate creşte dacă victima refuză să plătească imediat.

Luăm cazul Universităţii din Calgary (Canada), care după 10 zile de încercări nereuşite din partea celor mai buni experţi în securitate a ajuns să plătească unor hackeri nu mai puţin de 20.000 dolari canadieni (16.000 dolari americani) pentru recuperarea unor fişiere reprezentând munca de-o viaţă a unor cercetători de talie mondială.

Însă chiar şi plătind sumele de bani solicitate de hackeri, recuperarea integrală a datelor este departe de a fi garantată, readucerea sistemelor de calcul la starea iniţială prin decriptarea tuturor fişierelor reprezentând o muncă epuizantă şi mare consumatoare de timp.

Pentru cei mai puţin norocoşi, care nu au posibilitatea să plătească recompensa solicitată sau aleg să refuze, singura speranţă rămâne ca atacatorii să fie în cele din urmă prinşi de autorităţi iar cheile de criptare încă intacte să fie recuperate de pe serverele deţinute de aceştia.

Sursa: Go4it
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase