Home » D:News » Lovitura de stat din Turcia. Fethullah Gülen şi mişcarea care s-ar fi răsculat împotriva regimului Erdogan

Lovitura de stat din Turcia. Fethullah Gülen şi mişcarea care s-ar fi răsculat împotriva regimului Erdogan

Publicat: 16.07.2016
Clericul Fethullah Gülen şi mişcarea sa ''gulenistă'' sunt acuzate de către Recep Erdogan, preşedintele Turciei, şi de către premierul Binali Yildirim că ar fi în spatele loviturii de stat organizată de o parte a armatei turce, vineri seara, în urma căreia au fost arestaţi sute de oficiali militari şi au fost rănite peste 1.000 de persoane.

O declaraţie a mişcării clericului Gülen a negat însă implicarea în criza din Turcia şi a condamnat lovitura de stat.

”Condamn în cei mai duri termeni încercarea de lovitură de stat din Turcia. Puterea în Guvern trebuie preluată printr-un proces echitabil de alegeri libere, nu prin forţă”, a transmis clericul, citat de The Guardian.

Acesta s-a declarat profund jignit de aceste acuzaţii, în calitatea sa de persoană care în ultimii 50 de ani a asistat la mai multe astfel de lovituri militare.

Fost aliat al lui Erdogan, Gülen, care conduce din SUA o puternică reţea de şcoli, organizaţii neguvernamentale şi întreprinderi sub denumirea Hizmet, a devenit inamicul jurat al preşedintelui de la un scandal de corupţie, izbucnit la sfârşitul lui 2013 şi în care au fost implicaţi numeroşi apropiaţi ai săi.

Erdogan îl acuză pe predicator că a înfiinţat ”un stat paralel” destinat să-l înlăture de la putere, ceea ce adepţii lui Gülen neagă.

În primăvară, Erdogan a desemnat oficial mişcarea religioasă a clericului Fethullah Gülen, cu baza în SUA, drept grupare teroristă.

La sfârşitul lunii trecute, 28 de persoane din mai multe oraşe ale Turciei au fost arestate pentru presupuse legături cu imamul Fetullah Gülen.

Născut în Erzurum, estul Turciei, în anul 1941, Fethullah Gülen a devenit un învăţat islamic şi gânditor, precum şi un scriitor şi poet prolific. El a învăţat ştiinţele religioase de la câţiva învăţaţi musulmani şi maeştri spirituali foarte cunoscuţi. Gülen a studiat de asemenea şi principiile şi teoriile ştiinţelor moderne sociale şi fizice. Datorită abilităţilor sale excepţionale în ale învăţatului, la puţin timp el şi-a întrecut colegii. În 1958, după ce a obţinut rezultate deosebite la examene, a fost premiat cu licenţa de predicator al statului, şi la scurt timp i s-a oferit un loc de muncă în Izmir, a treia provincie ca mărime a Turciei. În acest oraş s-a cristalizat tot ceea ce el a studiat şi a reprezentat baza muncii lui. În predicile pe care le ţinea, acesta sublinia problemele sociale apăsătoare ale acelor timpuri: ţelul lui principal era să atragă atenţia tinerei generaţii asupra iluminării intelectuale prin activism şi spiritualitate.

Fethullah Gülen şi Papa Ioan Paul al II-lea

El este privit ca iniţiatorul şi omul care a inspirat mişcarea socială mondială cunoscută sub numele de Mişcarea Gülen, care a devenit un fenomen semnificativ în Turcia şi pe plan internaţional. Comunitatea inspirată de către predicatorul islamic Fethullah Gülen cuprinde în prezent câteva milioane de adepţi. Aceştia s-au implicat în sute de proiecte concentrate pe societatea civilă şi au deschis mai mult de 800 de şcoli pe tot globul. De asemenea, au fost puse bazele a numeroase organizaţii de voluntariat non-profit, fundaţii şi asociaţii în Turcia şi peste hotare care sprijină acordarea de burse şcolare. În iulie 2008, el s-a aflat în topul celor o sută de intelectuali publici, în revista Foreign Policy. Fethullah Gülen relevă o versiune hanefită a islamului, fiind inspirat de ideile şi cugetările lui Said Nursi. De asemenea, este un promotor al dialogului interconfesional (a iniţiat dialogul cu Vaticanul şi cu unele organizaţii evreieşti), al educaţiei, al păcii, al toleranţei, democraţiei şi inovaţiei. Învăţăturile lui sunt derivate din islamul sunnit şi sunt modernizate.

De asemenea, Fethullah Gulen este implicat activ în dezbateri sociale privind viitorul statului turc şi islamismul în lumea modernă. Acesta susţine numeroase cursuri, seminarii şi conferinţe pe diverse teme printre care: moralitatea, iubirea de Allah, importanţa rugăciunii, viaţa metafizică, Coranul, zakat-ul.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase