Home » D:News » Dietele vegetariene şi vegane nu sunt neapărat atât de sănătoase pe cât sunt considerate

Dietele vegetariene şi vegane nu sunt neapărat atât de sănătoase pe cât sunt considerate

Dietele vegetariene şi vegane nu sunt neapărat atât de sănătoase pe cât sunt considerate
Publicat: 20.07.2017
Un studiu publicat recent în Journal of the American College of Cardiology susţine că eliminarea cărnii dintr-o dietă oricum nesănătoasă nu garantează o dietă mai sănătoasă. Acest lucru se datorează calităţii slabe a hranei consumare în continuare, care poate include o cantitate mare de mâncare procesată.

Altfel spus, dacă o persoană consuma iniţial friptură cu cartofi prăjiţi, iar acum consumă doar cartofi prăjiţi, sănătatea persoanei nu se va îmbunătăţi, relatează Popular Science.

Cercetătorii de la Harvard care au efectuat acest studiu au ajuns la concluzia că persoanele cu dietă exclusiv vegetariană, cu mâncăruri procesate, aveau un risc de îmbolnăvire mai ridicat decât cei cu o dietă mai sănătoasă, dar care consumau şi carne.

Studiile precedente nu au avut în vedere calitatea propriu-zisă a dietei şi potenţialul acesteia de a reduce/creşte riscul apariţiei bolilor (în principal cele cardiace), ci au măsurat calitatea exclusiv prin prisma absenţei sau prezenţei cărnii. În acest sens, Ambika Satija, principalul autor al acestui studiu, susţine că „anumite mâncăruri vegetale, precum cerealele, fructele şi legumele, sunt asociate cu un risc mai mic de apariţie a diabetului de tip 2 şi de boli cardiovasculare. Dar alte alimente din plante, precum băuturile cu zahăr, sunt asociate cu un risc crescut de îmbolnăvire”.

Cercetătorii au utilizat date din mai multe surse, care includ în total peste 200.000 de participanţi. Datele culese de la aceştia includ chestionări asupra dietei care au avut loc o dată la 2-4 ani.

Satija mai precizează că „acest studiu este încurajator în sensul că nu trebuie să elimini complet alimentele de origine animală din dietă pentru a avea o inimă mai sănătoasă”.

Totuşi, studiul fiind pur observaţional, există multe variabile care nu au fost luate în considerare, precum stilul de viaţă al indivizilor, unde trăiesc sau chiar şi inexactitatea chestionarelor – oamenii pot minţi sau pot uita ce au mâncat, dar acest ultim factor este prezent în fiecare studiu de nutriţie.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Care este dieta potrivită pentru tine? Află cu ajutorul acestui test

Cea mai bună dietă pentru slăbit, identificată de cea mai importantă asociaţie medicală din SUA

Adevărata paleo-dietă: ce delicatesă consumau strămoşii europenilor acum 30.000 de ani?

Dieta ideală trebuie aleasă în funcţie de profilul genetic al fiecărei persoane

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase