Home » Știință » Planeta cu Gheaţă în Flăcări, locul în care se produce unul dintre cele mai spectaculoase fenomene cunoscute de om

Planeta cu Gheaţă în Flăcări, locul în care se produce unul dintre cele mai spectaculoase fenomene cunoscute de om

Publicat: 23.09.2017
Gliese 436b sau Planeta cu Gheaţă în Flăcări este una dintre exoplanetele cu cele mai exotice condiţii, deoarece suprafaţa ei este acoperită de gheaţă, dar în acelaşi timp are o temperatură extrem de ridicată.

Gliese 436 b este o exoplanetă cu dimensiuni asemănătoare lui Neptun şi a fost descoperită de R.Paul Butter şi Geoffrey Marcy în 2004. Conform Astronaut, exoplaneta se află la o distanţă extrem de apropiată faţă de steaua în jurul căreia orbitează. 

Gliese 436 b orbitează în jurul unei stele roşii pitice care poate fi observată în constelaţia Leului. La suprafaţa exoplanetei temperaturile ajung la 439 de grade Celsius. Dar la temperatura de 100 de grade Celsius apa fierbe. Aşadar, cum este posibil ca suprafaţa să fie îngheţată?

Pe suprafaţa lui Gliese 436 b există un tip special de gheaţă care rămâne solidă datorită forţei gravitaţionale imense care emerge din nucleul planetei. În urma analizelor, specialiştii au determinat că există mai mult de trei stări ale apei, iar mediul de pe Gliese 436 b face ca gheaţa să fie mult mai densă. Unele ipoteze sugerează că starea gheţii de pe această planetă este Gheaţă VII, o formă cubică, cristalizată, care a fost fabricată în laborator. Exact cum cărbunele se transformă în diamant atunci când este expus unei temperaturi extreme, la fel şi pe Gliese 436 b apare ”gheaţa în flăcări”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase