Home » D:News » Premieră pentru astronomia din România: Stea variabilă de tip Mira, descoperită la Galaţi

Premieră pentru astronomia din România: Stea variabilă de tip Mira, descoperită la Galaţi

Premieră pentru astronomia din România: Stea variabilă de tip Mira, descoperită la Galaţi
Publicat: 28.04.2020
Astronomii români au anunţat descoperirea, în premieră, a unei stele variabile de tip Mira, a cărei strălucire variază în timp. Descoperirea a fost efectuată la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” din Galaţi, în urma unor cercetări care au durat aproape şase ani.

Potrivit unui anunţ făcut de către reprezentanţii Observatorul Astronomic din Galaţi, descoperirea stelei variabile lung periodice de tip Mira s-a realizat în mai multe etape, pe parcursul mai multor ani. 

„În noaptea de 30 septembrie – 1 octombrie 2014 în timpul derulării Programului de observaţii astronomice ‘Nova Search’ în Calea Lactee a fost o observată o creştere foarte mare în luminozitatea unei stele din constelaţia Vulpea. În acel moment s-a crezut că este o novă, dar nu exista suficiente date ştiinţifice pentru a crede că este o posibilă novă. Din acest motiv s-a considerat că este un ‘transient object’ şi a fost raportat imediat la Biroul Central pentru Telegrame Astronomice (Central Bureau for Astronomical Telegrams) al Uniunii Astronomice Internaţionale la secţiunea „Transient Object Followup Reports” sub numele de TCP J19441156+2003460”, afirmă reprezentanţii Observatorului Astronomic.

Echipa care a realizat şi raportat descoperirea a fost alcătuită din Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului astronomic Galaţi, şi Alex Dumitriu, membru în consiliul de administraţie la The Astronomical Society of Glasgow, dar şi membru al Astroclubului „Călin Popovici” din Galaţi.

„O novă este un sistem binar strâns format din două stele (una gigantă roşie şi alta pitică albă) care se rotesc în jurul centrului comun de masă. Steaua pitica albă atrage materie de la steaua gigantă roşie şi când a fost colectată suficientă masă pe suprafaţa piticei albe, hidrogenul se aprinde în mod exploziv, iar strălucirea stelei creşte rapid devenind foarte mare”, afirmă sursa citată. 

Novele pot fi descoperite de cele mai multe ori în Calea Lactee, în special în apropierea centrului galactic care se găseşte în constelaţia Săgetătorul, însă ele pot apărea oriunde pe cer. 

Analize spectrale pentru confirmarea stelei variabile

Pentru a confirma această posibilă novă era nevoie de realizarea unei analize spectrale de către un observator astronomic dotat cu un spectograf. Deoarece în următoarea perioadă nu a existat nicio confirmare a acestei nove, variabilitatea acestei stele a fost raportată în luna octombrie 2017 la AAVSO – American Association of Variable Stars Observers.

Luna aceasta, astronomii români au reuşit să obţină noi informaţii despre nova detectată în urmă cu aproape şase ani. Astfel au confirmat descoperirea, în premieră pentru astronomia din România, a unei stele variabile de tip Mira

„În luna aprilie 2020 echipa formată din Ovidiu Tercu, Andrei-Marian Stoian, Gabriel Neagu şi Dominic Zlat (membri ai Astroclubului Călin Popovici din Galaţi) folosind date de survey de la Zwicky Transient Facility au analizat curba de lumină acestei stele variabile şi au determinat următoarele lucruri: minimul şi maximul strălucirii, perioada de 291 zile şi tipul de variabilitate specific stelelor variabile lung periodice de tip Mira. Toate aceste date au fost raportate către Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile unde au fost incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile”, au precizat reprezentanţii Observatorului Astronomic.

Astronomii români amintesc că stelele variabile lung periodice de tip Ceti (Mira) au fost denumite după steaua reprezentativă Mira (omicron) Ceti. „Periodicitatea lor este bine pronunţată, iar perioadele sunt cuprinse între 80 şi 1.000 de zile. De cele mai multe ori steaua este înconjurată de o anvelopă de gaz în expasiune. O stea variabilă de tip Mira este o stea gigantă roşie aflată într-o etapă foarte târzie a evoluţiei sale stelare. Această stea îşi va expulza straturile exterioare devenind o nebuloasă planetară cu o stea pitică albă în centru”, precizează sursa citată.

Este pentru prima oară când se descoperă o stea variabilă de tip Mira la Observatorul astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, iar acest lucru reprezintă, în acelaşi timp, şi o premieră. La Observatorul Astronomic din Galaţi, unde s-a realizat premiera pentru astronomia din România, s-au mai descoperit anterior alte 12 stele variabile. Unele au fost denumite Galaţi V1, Galaţi V2, Galaţi V3, Galaţi V4 şi Galaţi V5.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase