Home » D:News » Lucruri ciudate se intampla in timpul Lunii pline

Lucruri ciudate se intampla in timpul Lunii pline

Lucruri ciudate se intampla in timpul Lunii pline
Publicat: 23.04.2008
Cel putin asta sustin in ultima vreme comunicatele stiintifice ale NASA. Conform observatiilor survenite in perioada de Luna plina, singurul nostru satelit natural este foarte afectat in acesta perioada lunara de catre campul magnetic al Terrei. Aceasta duce la furtuni de praf pe Luna si la frecvente descarcari ale electricitatii statice.

Noua descoperire anuntata la inceputul saptamanii de catre NASA este importanta pentru viitoarele expeditii lunare. Conform aceleiasi agentii, astronautii ar putea fi surprinsi de campul electric crescut in perioada de Luna Plina, care le-ar putea afecta sistemele de comunicatii si de etanseizare a costumului interspatial. Primele efecte ale influentarii reciproce intre Luna plina si Planeta Pamant au fost inregistrate in anul 1968 cand satelitul NASA Surveyor 7 a fotografiat o imagine ce parea a fi o ciudata stralucire ramasa la orizontul lunar dupa miscarea de rezolutie a acesteia. In acea perioada nimeni nu a stiut ce reprezenta acea fotografie. In prezent cercetatorii sunt convinsi ca era lumina solara capturata de campul electric al Lunii, dupa ce au mai inregistrat astfel de fenomene intre anii 1998-1999.

„Campul magnetic al Pamantului se extinde incredibil de mult in afara planetei, chiar dincolo de orbita Lunii, iar atunci cand orbita Lunii traverseaza maximul acestui gigantic camp magnetic, apar fenomene de genul furtunilor puternice de pe suprafata Lunii si descarcari electrostatice care pot fi inregistrate si pe Pamant” declara Tim Stubbs, profesor la Universitatea din Maryland si cercetator principal la Goddard Space Flight Center. In timpul fenomenului de Luna plina, satelitul nostru natural trece printr-un urias jet de plasma – particule incandescente prinse de campul magnetic al Lunii. Electronii acestora incarca negativ suprafata Lunii. Ziua acest efect care dureaza in medie cateva secunde este imperceptibil, dar noaptea se poate observa flash-ul produs de electroni.

Sursa:Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase