Home » D:News » Bust inedit al lui Cezar, descoperit in Franta

Bust inedit al lui Cezar, descoperit in Franta

Bust inedit al lui Cezar, descoperit in Franta
Publicat: 15.05.2008
Scafandri specializati in arheologie au scos la lumina, din raul Ron, un bust neobisnuit al lui Cezar, fostul dictator roman si cuceritor al Galiei, se anunta intr-un comunicat al Ministerului Culturii din Franta.

Statuia din marmura arata un Cezar imbatranit, cu chipul brazdat de riduri, fapt neobisnuit la reprezentarile personalitatilor din acea vreme. Alaturi de bustul dictatorului roman, scafandrii au mai descoperit o serie de obiecte, unele dintre ele unice in Europa, dupa cum afirma Christine Albanel, ministrul francez al culturii. Printre artefactele scoase la lumina se numara o statueta din marmura reprezentandu-l pe zeul Neptun, si doua obiecte din bronz, intruchipand satiri cu mainile legate la spate, fapt ce dovedeste puternicele legaturi ale romanilor din Galia cucerita cu cei din Grecia antica. Descoperirea a avut loc langa orasul francez Arles, oras fondat de insusi Iulius Cezar dupa cucerirea Galiei. Arheologii incearca, in prezent, sa descifreze misterul care inconjoara aceste obiecte si motivul pentru care ele au fost aruncate in rau.

 “Bustul de marmura al fondatorul orasului roman Arles constituie, cu siguranta, cea mai veche reprezentare cunoscuta astazi a lui Cezar, data creatiei sale fiind datata la anul 46 i.e.n.”, subliniaza Christine Albanel care considera, totodata, ca aceasta descoperire este una exceptionala.

Ultimele informatii oferite de Ministerul francez al Culturii anunta ca scafandrii arheologi au scos la lumina, pe langa artefactele deja mentionate, si o statuie uriasa din marmura a zeului Neptun, care dateaza din secolul al III-lea.

Sursa: Discovery

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase