Home » D:News » Materia lipsa a universului a fost gasita

Materia lipsa a universului a fost gasita

Materia lipsa a universului a fost gasita
Publicat: 21.05.2008
Desi universul contine milioane de galaxii, numai o mica parte din ele a fost inchisa in interiorul acestor mastodonti. Mare parte din materia rezultata in urma Big Bangului trebuie cautata in alta parte.

In urma recentei explorarii a universului, astronomii cred ca au gasit aproximativ jumatate din materia lipsa, formata din barioni, care sunt localizati in spatiile dintre galaxii.
Aceasta componenta importanta a universului este cunoscuta sub numele de mediu intergalactic si se extinde in tot spatiul, de la Calea Lactee pana la cele mai distante regiuni ale spatiului observate de astronomi.
Pentru multa vreme , cercetatorii s-au intrebat unde se afla acesti barioni si care sunt proprietatile lor.
“Ceea ce putem confirma cu certitudine este ca spatiul intergalactic, care la prima vedere parea a fi gol, este in realitate un rezervor pentru materia barionica din univers.”, declara profesorul Mike Shull.
Barionii sunt de fapt protoni, neutroni si alte particule subatomice care intra in compozitia hidrogenului, heliului si a altor elemente grele. Materia barionica formeaza stele, planete, luni si eventual gaze interstelare si praf din care i-au nastere alte stele. Astronomii sustin ca materia barionica nu ar trebui confundata cu materia neagra, o prezenta inca misterioasa, care poate fi detectata numai cu ajutorul gravitatiei pe care o exercita.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase