Home » D:News » Bizarele proprietati ale sticlei

Bizarele proprietati ale sticlei

Bizarele proprietati ale sticlei
Publicat: 25.06.2008
Cercetatorii Universitatii din Bristol au facut unele descoperiri neasteptate referitoare la proprietatile sticlei. Conform acestora, sticla poate fi concomitent in stare solida si lichida.

Descoperirile ar putea duce la construirea de aeronave care tineau, pana in prezent,  de domeniul S.F. Astfel de avioane ar putea avea aripi din sticla normala sau metalizata si ar avea in plus proprietatea de a fi invizibile de la mare distanta.
Sticla nu este intr-o stare complet solida, ci mai degraba este intr-o stare intermediara intre lichid si solid.
Conform lui Paddy Royal, sef al cercetarilor intreprinse de Universitatile din Bristol, Canberra si Tokyo, sticla nu este in stare complet solida, datorita unei structuri speciale ale atomilor acesteia, care se formeaza in momentul racirii sticlei.

Inca din anul 1950, savantii au descoperit ca atomii sticlei se transforma intr-o forma de icozaedru, sensibil diferita de alte forme de cristalizare solida. Forma unui icozaedron este similara cu cea a unui pentagon tridimensional.
Conform acestor descoperiri, cercetatorii au stabilit ca sticla poate avea proprietati superioare metalului daca este tratata suplimentar. Noua sticla poate fi elastica si mult mai rezistenta decat orice fel de aliaj metalic. Datorita acestei proprietati de cristalizare, nu permite crearea de microfisuri care pot duce in timp la crapaturi si degradari, cum se intampla in cazul metalelor.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase