Home » D:News » A fost realizat primul transplant de trahee din lume

A fost realizat primul transplant de trahee din lume

A fost realizat primul transplant de trahee din lume
Publicat: 20.11.2008
Chirurgii catalani din cadrul Spitalului Clinic din Barcelona au reusit, in premiera, transplantul cu succes al unei trahee umane, anunta BBC News.

Pentru realizarea acestei operatii a fost folosita o tehnologie de ultima ora care permite transplantul de tesuturi fara nevoia ulterioara de administrare a substantelor anti-rejective.
La 5 luni de la transplant , medicii declara ca acesta a fost un succes total.  Pacienta Claudia Castillo, in varsta de 30 de ani, este in stare perfecta de sanatate, organismul sau adoptand si acomodandu-se foarte bine cu traheea transplantata. Claudia Castillo, avea nevoie urgenta de un transplant pentru a-si salva un plaman afectat de tuberculoza.
Medici au avut nevoie de o trahee din partea unui donator care decedase in prealabil in urma unui accident auto. Echipa medicala  a mai avut, in prealabil, nevoie de o serie de celule stem care sa ajute organismul Claudiei Castillo sa accepte mai usor tesutul strain al traheei transplantate.
“Putem vorbi de un pas urias pentru medicina. Succesul nostru ma indreptateste sa cred ca in circa 20 de ani medicii vor fi capabili sa efectueze transplantul oricarui organ uman”, declara profesorul Martin Birchall, seful echipei care a realizat transplantul de trahee.

Sursa : BBC News
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase