Home » D:News » Cosmonautii sovietici sufera de pe urma misiunilor spatiale

Cosmonautii sovietici sufera de pe urma misiunilor spatiale

Cosmonautii sovietici sufera de pe urma misiunilor spatiale
Publicat: 19.12.2008
Una dintre legendele programelor spatiale sovietice, Valentin Lebedev, astronautul care a petrecut 221 de zile pe orbita Terrei in 1982, sufera in prezent de cataracta, o puternica afectiune a ochilor pe care acesta sustine ca a capatata in urma misiunilor spatiale, se arata in editia online a publicatiei ruse Pravda.

„Am suferit teribil de pe urma radiatiilor din spatiu. In acea perioada, insa, nu aveam voie sa spun acest lucru. Astazi pot sa declar liber ca ochii mi-au fost afectati ireversibil in urma acelor zboruri”, a declarat Lebedev pentru cotidianul rus. Desi cosmonaul rus a fost investigat de cei mai cunoscuti medici de la Kremlin, boala care il afecteaza este ireversibila, iar Lebedev este constinet ca vederea sa nu va putea fi refacuta vreodata.

„Prima femeie din spatiu, Valentina Tereshkova, a suferit, de asemenea, din cauza pierderii accelerate a greutatii. A fost nevoie de luni bune pentru a-si reveni si ea nu a efectuat decat un singur zbor in spatiu”, adauga acelasi Lebedev.

Valentin Lebedev s-a nascut in 14 aprilie 1942 la Moscova. El s-a alaturat echipei de cosmonauti sovietici in 1972 si a stabilit un veritabil record 10 ani mai tarziu, atunci cand a petrecut 221 de zile in spatiu.

Sursa: Pravda

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase