Home » D:News » Un avion spatial revolutionar va fi lansat peste cel mult 10 ani

Un avion spatial revolutionar va fi lansat peste cel mult 10 ani

Un avion spatial revolutionar va fi lansat peste cel mult 10 ani
Publicat: 23.02.2009
Cheia succesului este motorul de racheta proiectat pentru a functiona in aer. Aeronava, numita Skylon, va putea transporta pe orbita12 tone de incarcatura la fiecare cursa, intorcandu-se pe Pamant pe acelasi traseu.

Motorul Sabre, proiectat de inginerii de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, este un hibrid, capabil sa “respire” aer intocmai ca motorul unui avion cu reactie obisnuit si sa treaca la modul de functionare tip racheta odata ce aeronava iese din atmosfera Pamantului. In timpul functionarii in atmosfera, aerul este racit si comprimat inainte de a fi pompat in motor, impreuna cu hidrogenul; acesta din urma reprezinta combustibilul, care este ars cu ajutorul oxigenului din aer. In “modul racheta” (in absenta aerului), combustia hidrogenului in motor are loc cu ajutorul oxigenului lichid.

O astfel de aeronava poate fi reutilizata, spre deosebire de obisnuitele rachete in trepte, la care portiuni din corpul aeronavei se desprind pe rand si sunt abandonate, pe masura ce rolul lor s-a incheiat, sistemul generand costuri foarte mari, de zeci de milioane de euro pentru o lansare. Skylon, in schimb, va functiona ca un avion spatial, capabil sa transporte sateliti pe orbita si apoi sa se intoarca pe Pamant, pentru a fi folosit la o noua misiune. O lansare va costa astfel de 10 ori mai ieftin decat in cazul utilizarii rachetelor traditionale. Proiectul este finatat de Agentia Spatiala Europeana, componentele urmand sa fie realizate in laboratoare din Marea Britanie si Germania.

Sursa: The Mail Online

 

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase