Home » D:News » Vulcanul Redoubt este pe cale sa erupa!

Vulcanul Redoubt este pe cale sa erupa!

Publicat: 26.02.2009
Vulcanul Redoubt din Peninsula Kenai, Alaska, care a inregistrat deja trei eruptii in ultimul secol, manifesta o serie de simptome care ar putea abate o noua catastrofa naturala asupra zonelor locuite din vecinatatea sa.

Intre 28 si 30 ianuarie 2009, o mare cantitate de fum, gaz si aburi, a fost observata razbatand prin doua orificii, din flancul nordic al versantului, anuntand o reactivare a vulcanului. Ultima eruptie a lui Redoubt a avut loc in data de 18 decembrie 1989, atunci cand valuri de noroi si lava au inundat localitati aflate la distante de zeci de kilometri de acesta. Tot atunci, intensa activitate vulcanica a inaltat un nor consistent de cenusa si fum deasupra peninsulei Kenai si a orasului Anchorage, aflat la 160 kilometri de epicentrul cataclismului, cauzand intreruperi ale traficului aerian din aceasta regiune.

Cu toate acestea, un avion Boeing 747, calatorind dinspre Amsterdam, a fost la acea data invaluit intr-un strat gros de cenusa vulcanica, ce a cauzat incetarea functionarii tuturor celor patru motoare ale aparatului de zbor. Dupa ce avionul a parasit norul, pilotii au reusit repornirea motoarelor, insa reparatii de 80 milioane dolari au fost necesare ulterior pentru reabilitarea vehiculului aerian.

Sursa: PopSci

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase