Home » D:News » Casa de canepa

Casa de canepa

Casa de canepa
Publicat: 09.04.2009
Canepa, binecunoscuta planta textila, ar putea fi folosita pentru a construi case “cu emisii de carbon zero”, oferind astfel o alternativa ecologica fata de materialele de constructii utilizate in prezent.

Proiectul este dezvoltat de Universitatea din Bath, Marea Britanie, in colaborare cu 9 parteneri – companii si institute de cercetare in domeniul materialelor de constructii. Cercetatorii spera sa construiasca mai multe case in zonele rurale britanice, folosind un material de constructie “verde”, inventat de ei. In prezent, ei studiaza proprietatile materialului, alcatuit din fibre de canepa aglomerate cu ajutorul unui liant pe baza de var. Casele vor avea o structura din lemn, amestecul de var si fibre de canepa urmand sa fie folosit ca material de umplutura intre elementele din lemn, obtinand astfel o casa construita, in mare parte, din resurse regenerabile.

Canepa este o planta care se dezvolta repede, consumand CO2 in timpul cresterii, iar in ceea ce priveste varul, amprenta sa de carbon este foarte mica. Materialul are proprietati izolante excelente, astfel incat, utilizand combinatia de canepa plus var, s-ar putea construi case al caror impact, in ceea ce priveste emisia de CO2 in atmosfera, ar fi foarte mic. Canepa cultivata pe un lot de marimea unui teren de rugby ar fi suficienta pentru construirea unei case obisnuite cu trei-patru camere. Betonul, utilizat la ora actuala pentru majoritatea constructiilor, are ca liant cimentul, un material deloc prietenos cu mediul, de vreme ce, in procesul fabricarii lui, se elimina cantitati enorme de dioxid de carbon.

Sursa: Science Daily

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase