Home » D:News » Secretele rechinilor uriasi au fost dezvaluite

Secretele rechinilor uriasi au fost dezvaluite

Secretele rechinilor uriasi au fost dezvaluite
Publicat: 08.05.2009
Nimeni nu a vazut pana anul acesta un pui de rechin-balena, la fel cum nimeni nu a vazut vreodata unde dispar acesti uriasi ai marilor in timpul iernikor. Aceste secrete au fost insa dezvaluite dupa mai bine de 50 de ani de cercetari asidue, anunta Greg Skomal, biolog in cadrul Institutului de Pescuit Marin din Massachusetts.

„A fost intotdeauna un mister locul in care rechinii-balena se retrageau pe timpul iernii. Pentru mult timp s-a crezut ca acestia hiberneaza pe fundul oceanului, desi hibernarea nu este un obicei pe care sa il intalnesti la rechini”, afirma cercetatorul american.

Skomal a reusit sa descifreze secretul dupa ce a implantat cipuri de urmarire catorva exemplare de rechin balena, exemplare pe care ulterior le-a urmarit prin satelit. Biologul a aflat astfel ca pestii uriasi migreaza pe distante uriase, din emisfera nordica inspre Caraibe unde isi petrec lunile de iarna la adancimi considerabile, de peste 900 de metri, acolo unde de altfel dau nastere puilor. Cu toate acestea, motivul pe care rechinii balena strabat distante atat de mari cand pot gasi locatii similare mult mai aproape de emisfera nordica este inca un mister.

Rechinul balena, este considerat cel mai mare peste care traieste in prezent pe Terra, masurand chiar si 12 metri lungime si ajungand frecvent la greutati de peste 13 tone. In prezent, reprezentantii acestei specii se afla pe cale de disparitie, asta ca urmare a pescuitului ilegal din Asia, acolo unde inotatoarele uriasului peste sunt considerate o delicatesa. De asemenea, ficatul rechinului balena este folosit pentru obtinerea unui ulei extrem de apreciat pe piata asiatica.

Sursa: Wired

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase